Chat GPT, na pragu revolucije u marketingu

(Last Updated On: )

Ako ste pratili vesti u oblasti razvoja veštačke inteligencije, sigurno vam nije promakla euforija kada se, krajem prošle godine, pojavio Chat GPT. Vlasnik softvera je kompanija OpenAI, a alat može da promeni bukvalno svaki sektor života i rada, uključujući marketing.

Za one koji još uvek ne znaju, Chat GPT je kompjuterski program sa veštačkom inteligencijom, koji prima, razume i proizvodi odgovore u oblasti jezika. Kad čovek „razgovara“ sa njim, bot koristi sve raspoložive podatke, analizira ih i odgovara, odnosno piše, gotovo identično kao ljudsko biće, uzimajući u obzir sintaksu, kontekst, asocijacije reči… On može odgovoriti i na dodatna pitanja, priznati greške, osporiti netačne pretpostavke, odbiti neprikladne zahteve…

U oblasti marketinga Chat GPT može, između ostalog, uraditi sledeće.

Bot može pisati sve vrste sadržaja na način da privuku pažnju ciljne javnosti. Na primer opise proizvoda, blog postove, postove na društvenim mrežama, privlačne naslove, pozive na akciju, tekstove za video materijale…

On jednostavno poštuje sva SEO pravila, bira trendove i ključne reči iz baza podataka na internetu, piše originalne sadržaje…

Čak i ako naperavi neki gramatički ili stilski propust, marketing stručnjaci će brže sitne greške ispraviti nego što će sami kreirati sadržaje.

Chat GPT može pisanim putem da komunicira sa kupcima i potencijalnim kupcima i paralelno ih analizira, kako bi dao podatke o segmentaciji tržišta tražnje i preporuke za privlačenje novih kupaca. Ovo je posebno interesantno na sajtovima za internet trgovinu i društvenim mrežama.

Chat GPT će se sigurno primenjivati u oblasti email marketinga, a pošto čuva i analizira ogromne količine podataka moguće su personalizovane poruke, kao i dodatna analiza uspešnosti i efekata.

Chat GPT može da pruži odgovore kupcima tokom čitave godine, svakog dana, 24 sata dnevno, na svim svetskim jezicima. Može da pruži i visokopersonalizovane preporuke za proizvode i usluge.

Nalozi na društvenim mrežama prepušteni botu biće vođeni u najadekvatnije vreme i na najadekvatniji način, uz naknadne analize i informacije važne za vlasnike.

Istraživanje tržišta i organizovanje svih dostupnih podataka sigurno je jedan od najvećih razloga za angažovanje bota.

Kada se sve ima u vidu, nameće se pitanje koliko će zaposlenih u marketing sektoru uskoro biti suvišno. Broj radnika će uvođenjem ovog i sličnih botova sigurno biti smanjen, ali ostaje nekoliko oblasti u kojima su ljudi nezamenljivi.

Jedna od važnijih je kreativnost.

Tu su, zatim, komunikacija licem u lice sa kupcima, dobavljačima, saradnicima u timu, u kojoj robot ne može da zameni čoveka.

Kontrola botova je neophodna – oni funkcionišu na osnovu podataka sa interneta, a ti podaci, na primer, ne moraju biti tačni.

I na kraju, donošenje velikih finalnih odluka u kojima važnu ulogu igra lična hrabrost i instinkt takođe je prepušteno ljudima.