Marketing: Ispričajte priču

(Last Updated On: )

Ukoliko se spremate da svoje proizvode ili usluge predstavite na veb sajtu, u štampanom reklamnom materijalu, na sajmu… ili niste zadovoljni dosadašnjim odzivom na promotivne marketing kampanje koje ste pažljivo pripremali – ispričajte priču.

Zbog čega je priča bolja?

Istraživanja pokazuju da ljudi vaš nastup pamte više po tome kakve ste emocije kod njih izazvali, a manje po informacijama koje su dobili. Na vama je, dakle, da zaokupite njihovu pažnju, “uvučete ih u vaš svet”, i oni će tako postati spremniji da prihvate vizije, koristi, ideje, proizvode… koje im nudite.

Priča ne sme da bude bilo kakva i za izbor će vam biti potrebna vežba, možda i nešto od literature, saveti iskusnih prodavaca… Najvažnije je da se ona ne vrti u krug i da ima jasnu, kratku i za biznis važnu poentu.

Ako, na primer, kažete da je nošenje obuće sa anatomskim ulošcima dobro za zdravlje, uz pretpostavku da iste prodajete, poruku ćete preneti odmah.

Sledeća faza je priča, u kojoj možete da na ubedljiv i zanimljiv način prikažete koje su posledice nošenja cipela bez anatomskog uloška. Lični primer ili primeri drugih trebalo bi da imaju radnju koja se odvija svojim tokom, baš kao u pripovedanju ili filmskom scenariju. Finale priče mora još jednom da demonstrira da je stav iznet na početku tačan, ali na nov i originalan način, iz drugog ugla.

Marketing priča – za ciljnu grupu

Pričanje priče u marketinške svrhe ne treba da traje dugo, da čitaoci ili slušaoci ne bi odlutali daleko od osnovne svrhe priče – da sa novim osećanjima, njima bliskim, ponovo čuju da treba da kupe vaš proizvod.

Veština u proceni slušalaca i njihovih interesovanja je takođe bitna, kako bi je oni razumeli na pravi način i doživeli kao sebi blisku.

Preduzetnik koji priča priču treba da bude kreativan i ozbiljan istovremeno, duhovit ili oštar u prilikama i za proizvode koji to dozvoljavaju. U svakom slučaju, priča pruža odlične mogućnosti za razlikovanje od konkurencije.

I, za kraj – razmislite o navedenoj temi na osnovu ličnog iskustva. Podsetite se zbog čega ste odabrali baš taj komad garderobe, obuće, model mobilnog telefona, automobila… Da li je priča, koju možda i niste primetili kao takvu, doprinela da se osetite kako je – baš to za vas?

Comments are closed.