Makedonija u fokusu

(Last Updated On: )

Posle prošlonedeljnog terorističkog incidenta u Makedoniji život u Kumanovu se polako normalizuje, a u Skoplju opozicija i dalje traži ostavku vlade. U međuvremenu, ostavke su podneli ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja i veza – Gordana Jankulovska i Mile Janakijeski, na čija su mesta već izabrani Mitko Čavkov, dosadašnji direktor Biroa za javnu bezbednost i Vlada Misajlovski, dosadašnji direktor Javnog preduzeća za puteve.

Skopski mediji navode da su Jankulovska i Janakijeski morali da podnesu ostavke, pošto je ambasadorska šestorka (ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije) ukazala premijeru Grujevskom da su pripadnici policije bili u vezi, odnosno pregovarali sa teroristima, koji su učestvovali u oružanom napadu u Kumanovu. Ocenjuje se da su pregovore o prekidu borbe s policijom teroristi prepoznali kao znak slabosti i nastavili sukobe još većom žestinom. Ostavku je podneo i direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Sašo Mijalkov.

Bilans okršaja u Kumanovu su 22 izgubljena života, 25 oštećenih kuća čiji će vlasnici dobiti po 1600 evra i rekonstrukciju domova o trošku države, 62 privremeno raseljene porodice… Pored osam poginulih policajaca ranjeno ih je 37. Makedonski MUP je saopštio da je zarobljeno 30 terorista. Za 28 njih su izneti podaci koji ukazuju da se radi najvećim delom o žiteljima Makedonije i Kosova, jedan je državljanin Albanije, a jedan Nemačke.

Strah, sumnje i nelagodnost u Kumanovu, međutim, i dalje postoje.

Opozicija na ulicama u protestima

Demonstracije u Skoplju nastavljene su i ove sedmice. U sredu 13. maja nekoliko hiljada demonstranata se prvo okupilo pred zgradom Vlade u Skoplju, a zatim otišlo pred Osnovni sud 1, tražeći oslobađanje studenata uhapšenih na protestima prošlog utorka. Opozicioni lider Zoran Zajev je objavio prisluškivane telefonske razgovore na kojima se čuju, kako je rekao, visoki funkcioneri vladajućih partija kako dogovaraju mutne poslove i milionske tendere.

Opozicioni poslanici, inače, već više od godinu dana bojkotuju rad parlamenta, makedonskog Sobranja. Drugi opozicioni lider, Tito Petkovski najavljuje da će se opozicija vratiti u parlament tek na onoj sednici na kojoj se bude glasalo o prelaznoj vladi, odnosno kada premijer Nikola Grujevski sa svojim kabinetom podnese ostavku.