Loši šefovi i posledice

(Last Updated On: )

Dešava se da zaposlenima neposredni rukovodilac bude osoba sa osobinama nepovoljnim po druge ljude, i kolektiv u celini. Ukoliko na svom radnom mestu imate sličan problem, razmislite koliko to možete i želite da tolerišete.

Iako je promena radnog mesta i pronalaženje novog poslodavca ponekad veoma neizvesna i povezana sa dodatnim stresom, i ostajanje u postojećem okolnostima nije preporučljivo.

Koja vrsta šefova ima najlošiji uticaj na zaposlene?

Šef koga zaposleni ocenjuju kao “nesposobnog” manje je opasan. Neki ljudi jednostavno ne poseduju liderske sposobnosti, veštine, ili nemaju lične osobine potrebne za uspešnu komunikaciju i organizaciju posla. Možda atmosfera neće biti stimulatvna, ni rezultati očekivani, ali vas to neće ugroziti onoliko koliko može šef koji je, kako to obično kažemo “loš čovek”.

Šef koji je zaista loš intenzivno, trajno i sa namerom ugrožava druge.

On koristi strah i pretnje kako bi održao kontrolu.

Zaposlene ponižava, direktno i indirektno i potcenjuje njihov rad, da bi sebe istakao kao jedinog koga treba poštovati.

Neretko se dešava da ovakve osobe, pored toga što su narcisoidne, imaju psihološke crte sa elementima patologije. Oni zloupotrebljavaju svoju moć i nedostaje im empatija za druge.

Posledice i u porodici

Brojna ispitivanja pokazala su da je spektar negativnih posledica, ukoliko radite sa lošim šefom, veoma širok.

Neposredan osećaj, koji vam je sigurno poznat, je da vas šef ostavlja mentalno potpuno slomljenim posle radnog dana. Umor do kojeg dolazi, bez posebnog fizičkog naprezanja, često je veoma intenzivan.

Iako ste voleli svoj poziv, javlja se nezadovoljstvo i poslom i sobom. Ugrožene osobe se na početku trude da rade duže i više pošto napad doživljavaju kao svoju nekompetentnost, ali šef nikada nije zadovoljan i oni ubrzo gube motivaciju.

Problemi sa posla prenose se na porodicu, pa zaposleni pored ličnih mentalnih problema i lošeg raspoloženja izazivaju slične efekte i kod svojih najbližih.

Loš šef pravi negativnu atmosferu u čitavom sektoru, odeljenju, kompaniji – zaposleni više kritikuju jedni druge, konfliktne situacije su češće, pa se i od kolega mogu očekivati neprijatnosti. Grubo i nepristojno ponašanje, sarkazam, ružne šale… dodatni su uzrok  stalnog mentalnog umora.

Očekivano, i produktvnost postaje niža, pa se ulazi u začaran krug loših uzroka i posledica.

Ukoliko je vaš šef loš i prepoznali ste sličnosti sa nečim od naverenog, razmislite dobro. Rešenje možda postoji.