Kragujevac, Čačak i Niš dobijaju nove fabrike

(Last Updated On: )

 Na predlog Ministarstva privrede Vlada Republike Srbije dala je saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa dva značajna i renomirana privredna društva, nemačkim PWO SEE i holandskim Ariston Climate Solutions.

„Radi se o direktnim investicijama čija ukupna vrednost ulaganja iznosi preko 19 milijardi dinara što je preko 160 miliona evra. Ono što posebno raduje, jesu 850 novih radnih mesta u gradovima Kragujevac, Čačak i Niš, što jeste rezultat ne samo potreba ulagača u konkretnim projektima i zahtevima koji proizilaze iz njihovih biznis planova, već i navedenih lokalnih samouprava“, rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković.

Projekat uspostavljanja pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju u Kragujevcu i Čačku realizovaće privredno društvo PWO SEE d.o.o, dok će uspostavljanje pogona za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu izvršiti privredno društvo Ariston Climate Solutions d.o.o. Svilajnac.

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika. U 2022. godini grupacija je ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika. PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

Ariston Climate Solutions d.o.o. realizuje investiciju koja se odnosi na uspostavljanje pogona za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Nišu, čijim sprovođenjem će biti zaposleno najmanje 300 novih radnika do kraja 2027. godine i investirano 75 miliona evra do kraja 2026. godine. Privredno društvo se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstvo i u vlasništvu je kompanije Ariston Holding NV, Holandija, koja posluje u okviru Ariston grupe, svetskog lidera u proizvodnji proizvoda za grejanje vode i prostora, komponenti i gorionika, sa tradicijom dugom devedeset godina. Kompanija poseduje pogone za proizvodnju komponenti za grejanje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Kini, Rusiji, Vijetnamu i u 2022. godini ostvarila je konsolidovani prihod od preko 190 miliona evra i zapošljavala oko 10 hiljada radnika. Proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima Ariston, ELCO i Volf uglavnom u zemlje Evropske unije.

Foto: PWO-group.com