Živele knjige!

(Last Updated On: )

Šezdeset šesti Međunarodni beogradski sajam knjiga, najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, počeo je sa radom u subotu 21. oktobra 2023. godine. Pod sloganom „Živele knjige“, više od 400 domaćih i inostranih izdavača, pisci, posetioci i svi drugi poštovaoci književnosti i svih univerzalnih vrednosti književnog stvaralaštva, moći će da uživaju u lepoj reči i brojnim sajamskim programima sve do nedelje 29. oktobra.

Zemlja počasni gost ove godine je Republika Francuska. Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

Pored Francuske i izdavača iz Srbije, na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Italije, Grčke, Turske, Nemačke, Belorusije, Ruske Federacije, Kine, Irana i Egipta.

Osim predstavljanja autora iz Francuske i programa na štandovima izlagača, tokom sajamskih dana biće organizovano na desetine tribinskih programa. U programu učestvuje niz naših pisaca, teoretičara, urednika, likovnih urednika, prevodilaca, izdavača, kritičara i bibliotekara. Gosti iz inostranstva, učesnici Programa Sajma knjiga, biće Kejt Mos (Velika Britanija), Žoao Tordo (Portugalija) i Sajmon Sibag Montefjore (Velika Britanija).

Programske celine na Sajmu knjiga organizovane su tematski. Tako celina „Pisci i tumačenja“ podrazumeva predstavljanje naših pisaca različitih generacija i poetika kroz dijalog pisca sa teoretičarom ili kritičarom koji se bavi njegovim delom.

U celini „Dijalozi“ pisci će odgovarati na pitanja o književnosti i umetnosti.

Programska celina „Klasici“ podrazumeva i tribine povodom važnih jubileja, godišnjica rođenja Radoja Domanovića, Miloša Crnjanskog, Franca Kafke, Slobodana Selenića, Jovana Hristića, Aleksandra Ristovića, ali i programe posvećene delu Davida Albaharija i Milana Kundere.

„Književnost na sceni“ je celina koja će se baviti književnošću u vizuelnim i izvođačkim umetnostima i medijima.

Celina „Kako do dobre knjige“ sadrži celodnevni program koji organizuju Francuska, zemlja počasni gost, i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS). U istoj celini planirani su razgovori o likovnom uređivanju knjiga i o bibliotekarstvu.

„Misliti o knjizi“ je programska celina koja otvara niz tema – od modela popularizacije nauke i razgovora o odnosu veštačke inteligencije i knjige do pitanja jezika aktuelne književne kritike.

Program posvećen književnosti za decu sadrži omaž Jovanu Jovanoviću Zmaju. Pisci i tumači književnosti za decu će razgovarati o različitim temama, o tome kako se pišu omiljene knjige, kako se uz njih prevazilazi osećanje straha i budi saosećanje za druge kod najmlađih čitalaca.

Izložba „Dizajn kao sudbina“ predstavlja plakate i knjige Slobodana Mašića.

Tradicionalni Školski dan biće organizovan u četvrtak, 26. oktobra. Školski dan je namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju posebne programe namenjene mlađim i starijim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene i nagrade i priznanja i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u više kategorija: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, izdavač iz dijaspore na srpskom jeziku, doprinos u oblasti nauke, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga, mladi dizajner…

Radno vreme Sajma knjiga je:

21 – 22. oktobar: 10.00 – 21.00
23 – 26. oktobar: 10.00 – 20.00
27 – 29. oktobar: 10.00 – 21.00

Pojedinačna ulaznice koštaju 350 RSD, grupna ulaznica 250 RSD po osobi, porodična ulaznica 1.000 RSD, a parking za automobile (po satu) 150 RSD.