Korisni saveti za početak samostalnog načina života 

samostalni život
(Last Updated On: )

Cilj procesa odrastanja jeste da nas u jednom trenutku odvede do potpuno samostalnog načina funkcionisanja gde postajemo zrela i odrasla jedinka. Jedan od osnovnih činilaca odraslog života je i odlazak iz roditeljske kuće i započinjanje nove etape. Osamostaljivanje mladih u našoj zemlji se odvija sporijim tempom, kako zbog finansijske nesigurnosti sa kojom je većina suočena, tako i zbog duboko ukorenjenih tradicionalnih vrednosti. Ključni razlozi za napuštanje roditeljskog gnezda jesu studiranje ili pronalazak odgovarajuće poslovne prilike u drugom gradu. Svi u određenom trenutku osetimo potrebu za samostalnošću, slobodom i drugačijom dnevnom rutinom i težimo ka ovim prirodnim promenama. 

Međutim, samostalan način života sa sobom povlači i mnogo odgovornosti, drugačiju vrstu svakodnevnice i ispunjavanje različitih obaveza. U narednim pasusima pročitajte kako olakšati sebi ulazak u svet odraslih i šta je sve neophodno za sticanje samostalnosti. 

Stabilan posao i finansijska sigurnost

Profesionalni razvoj i napredak sastavni je deo samostalnog načina života, odnosno preduslov za njegovo ostvarivanje. Kada jednom odlučimo da napustimo porodičnu kuću, bivamo suočeni sa mnoštvom troškova koji su svojstveni svakoj odrasloj osobi. Mesečna kirija, redovno plaćanje računa i svakodnevna nabavka namirnica samo su neke od osnovnih stavki koje nas očekuju kada zakoračimo u svet odraslih. Pre nego što odlučimo da otvorimo novu životnu etapu i postanemo samostalniji, neophodno je da se angažujemo u profesionalnom aspektu i karijeru podignemo na jedan viši nivo. Stabilna i redovna mesečna primanja olakšaće nam početak samostalnog života i omogućiti potrebnu sigurnost. U svakom trenutku ćemo biti u mogućnosti da se oslonimo na sopstvene resurse i pokrijemo nepredviđene troškove koji mogu da nas zadese. 

Odabir idealnog doma

Pronalazak novog stambenog prostora predstavlja jedan od prvih koraka na putu ka postizanju samostalnosti. Za prvo vreme, mnogi se odlučuju na cimerisanje, pre svega zbog finansijskog rasterećenja. Ovakav vid funkcionisanja nije najidealniji i ne pruža nam potpunu slobodu, ali znatno umanjuje mesečne troškove. Bez obzira da li ćete stan deliti sa nekim ili živeti sami, važno je poznavati sopstvene mogućnosti i u skladu sa njima pronaći odgovarajuću nekretninu. Trenutno tržište ima bogatu ponudu kada je prodaja stanova u Beogradu u pitanju, a definitivno spada u veći grad po broju raspoloživih stanova. Za glavni grad ćete morati izdvojiti nešto više novca, ali ipak je to mesto koje nudi najviše mogućnosti u svakom mogućem pogledu. Lokacija je veoma bitna stavka, pa tako se prilikom odabira novog doma osvrnite na blizinu fakulteta ili vašeg radnog mesta. Na taj način ćete uštedeti na vremenu, ali i novcu koji biste potrošili na gorivo ili karte gradskog prevoza. 

Učenje novih veština 

Bez obzira da li ste u fazi školovanja ili već imate stabilan posao, neophodno je znati da se proces učenja zapravo nikada ne završava. Biti samostalan, između ostalog, podrazumeva i rešavanje svakodnevnih problema i donošenje odluka bez podrške roditelja ili drugih lica. U tim trenucima, od velike važnosti će nam biti praktične veštine koje smo stekli, a koje nam mogu olakšati svakodnevnicu i poštedeti nas bespotrebnih glavobolja. Priprema obroka, redovno održavanje higijene prostora i sitne popravke po kući samo su neke od sitnica koje ne možemo izbeći ukoliko odlučimo da se osamostalimo. Zvuči naivno, ali bez ovih praktičnih veština biće nam teško da funkcionišemo u svetu odraslih. 

Kada je pravo vreme za osamostaljivanje? 

Nažalost, ne postoji univerzalan i tačan odgovor na ovo pitanje, kako zbog kompleksnosti celukopnog procesa, tako i zbog individualnih faktora. Trenutak osamostaljivanja i početka nove životne etape će doći kada se steknu adekvatni uslovi i isprate svi potrebni koraci. Jasno je da je bez finansijske sigurnosti i stabilnog radnog angažmana nemoguće otpočeti proces odvajanja od roditelja i organizovanje sopstvenog doma. Jačanjem samopouzdanja i sticanjem novih veština bićete spremniji za izazove koji vas kao samostalnu jedinku očekuju, a detaljno preispitivanje sopstvenih potreba i mogućnosti pomoći će vam da doneste konačnu odluku i odvažite se na ovaj značajan korak.  

Želja za samostalnošću i slobodom svojstvena je svakome od nas i javlja se u određenom periodu života kada izlazmo iz tinejdžerske faze. Period osamostaljivanja je prepun izazova i podrazumeva suočavanje sa nepoznatim, što često izaziva strah i nelagodu. Izlazak iz zone komfora nikada nije prijatan, ali je značajan za napredovanje u najrazličitijim aspektima života. Primenite korisne savete i prigrlite sve benefite koje samostalan način funkcionisanja podrazumeva.