Kometa Neovajz na noćnom nebu

(Last Updated On: )

Kometu Neovajz (Neowise) na noćnom nebu iznad Srbije možete videti još samo ovog vikenda, ali pošto se već za sutra najavljuje naoblačenje koje će potrajati, potražite je večeras.

Ako ste u velikom gradu, izvezite se kolima u okolinu – sigurno znate da se nebeska tela najbolje vide kad nema jakog uličnog osvetljenja. Sjaj komete, inače, počinje polako da se smanjuje kako se udaljava od Zemlje, kojoj je najbliža bila 23. jula. Kometa se, naravno, može videti i iz grada, ali je doživljaj u prirodi uzbudljiviji.  

Bilo bi dobro i da imate dogled, kako biste je bolje videli. Kad je identifikujete pomerajte oči levo-desno. Bolje ćete je videti svojim perifernim vidom.

U pomoć će vam priskočiti i različite internet mape noćnog neba. Najjednostavnija je na sajtu timeanddate.com, gde možete ukucati ime vašeg grada za prikaz neba u realnom vremenu. Tu možete prepoznati i sazvežđa koja treba da potražite da biste što lakše locirali kometu. Iznad teritorije Srbije, njena najveća vidljivost će večeras, 24. jula, biti oko 21 sat i nadalje, sve do 23 sata. U slično vreme je potražite i tokom vikenda, ako vremenski uslovi dozvole.

Kometu, naravno, možete pokušati i da fotografišete.

Njen izgled ne bi trebalo da vas zbuni – biće postavljena kao da putuje glavom na dole, prema horizontu. Rep joj je, dakle, okrenut na gore, više na nebu. Boja polako počinje da se pojavljuje kako se kometa udaljava i njen sjaj smanjuje, tako da ima blago plavo-zelenu nijansu.

Pre posmatranja, izbegavajte gledanje u ekran mobilnog telefona, kako vam ne bi bilo produženo vreme adaptacije na mrak. Potrebno je da se nalazite u kompletnoj tami dvadesetak minuta pre nego što vam se zenice dovoljno prošire za posmatranje pojava na noćnom nebu.   

Kometa Neovajz, inače, otkrivena je pre samo četiri meseca. Po atraktivnosti, ona je najinteresantnija kometa koja se na nebu pojavljuje u narednih 20-ak godina.