Koja je otkupna cena maline?

(Last Updated On: )

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da će proizvođači tog voća obustaviti berbu, ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara.

On je za Betu rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se od svih opština i gradova zatraži da hitno zakažu sednice i da pozovu otkupljivače da saopšte otkupne cene.

“Hoćemo prvo da znamo sve ponude za otkup maline jer je tek nekoliko njih objavilo da nude od 50 do 100 dinara za kilogram što je izazvalo nezadovoljstvo u Prijepolju i blokadu magistrale prema Crnoj Gori”, rekao je Radović.

On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika.

On je rekao da je ove godine rod malina tridesetak odsto manji nego lane, i da nema hiperprodukcije tog voća da bi cena bila tako niska.

Vlasnici hladnjača i izvoznici, po njegovim rečima, učenjuju i proizvođače i vlasnike malih hladnjača jer za smrznute i upakovane maline iz prošlogodišnjeg roda nude manje nego što su oni tada platili sveže.

“Dokaz da su izvoznici ucenjivači je da je u Srbiji registrovano 190 izvoznika maline, ali samo četiri firme izvezu 37 odsto ukupnih količina maline koja se proizvede u Srbiji”, rekao je Radović.

On je ocenio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije “gluvo na probleme proizvođača maline jer je na poslednji sastanak poslalo tržišnog inspektora”.

Radović je rekao da bi ovih dana trebalo da počne da radi Nacionalni savet za malinu koji bi trebalo da prouči tržište i predlaže rešenja.

Izvor: Beta