Kineske investicije prilika

(Last Updated On: )

Inicijativa Kine “Novi put svile” donosi mnogobrojne mogućnosti za razvoj celog Balkana, a naročito za Srbiju koja se smatra jednim od najznačajnijih partnera Kine u ovom delu Evrope, ocenio je glavni koordinator konsultantske kompanije PwC (PricewaterhouseCoopers) Kina za realizaciju projekata u okviru te inicijative Gabriel Vong (Wong) koji je posetio Beograd.

On je istakao da je reč je o projektu koji uključuje izgradnju mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara, kao i obnovu i izgradnju luka i industrijskih parkova. Taj trgovinski i ekonomski koridor obuhvata 65 zemalja sa populacijom od 4,4 milijarde ljudi i više od trećine svetske ekonomske proizvodnje, što ga čini najambicioznijim razvojnim projektom u istoriji, saopštio je PwC.

“Svaka zemlja učesnica Inicijative ima svoje specifičnosti i privlači različite investicije. Srbija u prvoj fazi može da računa na projekte u oblasti infrastrukture i energetike, a zatim bi usledili projekti u sektorima kao što su poljoprivreda, proizvodnja auto delova, telekomunikacije, IT industrija i finansijski sektor“, rekao je Vong.

Ukazao je da je, osim projekata koje podržava kineska vlada, “Novi put svile” mehanizam za privlačenje investicija iz privatnog sektora u svim zemljama gde će se projekti razvijati.

“Zato je veoma važno da kineski privatni investitori budu upoznati sa poslovnim prilikama u Srbiji i potencijalom za buduća ulaganja. Pri donošenju odluka o ulaganju oni na prvom mestu ocenjuju koliki je kapacitet za rast i razvoj ekonomije u koju ulažu. Drugi bitan faktor je politička stabilnost a zatim i brzina sprovođenja reformi“, naveo je Vong.

Prema njegovim rečima za kineske investitore najpoželjniji oblik saradnje je partnerstvo sa kompanijama iz domaćeg privatnog sektora.

“U ovom trenutku oni su najviše zainteresovani za razvoj industrijskih parkova, a veliki potencijal vide i u razvoju lučke infrastrukture što je za Srbiju kao tranzitnu zemlju od velike važnosti”, rekao je Vong.

Tokom posete Beogradu Vong se sastao sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture, Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Kine, kao i predstavnicima domaćih i kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Izvor: Beta