Kefir i ribanac, za zdravlje

(Last Updated On: )

Znate li šta zajedničko imaju kefir i kiseli kupus, na primer ribanac, a što je veoma dobro za vas? U pitanju su proizvodi procesa fermentacije.

Poznato je da fermentisana hrana pomaže proces varenja. Ona je i ukusna, posebno zimnica, bez koje se ne mogu zamisliti pojedina “glavna” jela od mesa. Zvuči pomalo neobično, ali uzrok pozitivnih svojstava hrane “koja previre” su specifične vrste bakterija, koje se razmnožavaju u namirnicama u zatvorenim posudama. Ove bakterije pomažu postojećim korisnim kolonijama bakterija, koje žive u sistemu organa za varenje, da opstanu i vrše svoju funkciju u održanju zdravlja. Čitav proces podrazumeva i lučenje korisnih neurotransmitera i serotonina, što doprinosi boljim reakcijama organizma, jačanju imuniteta, pa i raspoloženja. U fermentisanoj hrani nalaze se vitamini B12 i K2, veoma važni za ukupno zdravlje, za nervni i kardovaskularni sistemi, kosti…

Interesantno je da stanje organa za varenje, posebno creva, najčešće zanemarujemo, a  snabdevanje čitavog organizma vitaminima, mineralima i drugima korisnim supstancama obavalja se baš tu. U slučaju lošeg rada sistema organa za varenje nastaju ozbiljne i teške bolesti – upale, metabolički sindrom i netolerancija na glukozu, dijabetes, gojaznost, migrene, alergije na hranu sa dugotrajnim problemima na koži… Povećava se rizik od demencije i astme, a posle bolesti organizam se teško oporavlja.

Nakon saznanja i potvrde da oko 70% efikasnosti našeg imuniteta zavisi od dobrog stanja organa za varenje, na tržištu su se pojavili različiti suplementi, koji sadrže “dobre bakterije” – probiotike. Činjenica je da i oni koriste, ali treba napomenuti da ne sadrže vlakna i druge elemente, tako lako dostupne u fermentisanoj hrani i napicima kao što su pomenuti ribanac ili kefir.

Uvođenje fermentisane hrane u ishranu je, dakle, korisno. Preporuka je da to činite postepeno, a ne naglo i u velikim količinama, pošto brza promena odnosa snaga korisnih i štetnih bakterija može da poremeti trenutno prisutnu ravnotežu, i dovede, na primer, do bujanja mikroorganizama kao što su gljivice, koje mogu da naprave naknadni problem.

Razmislite i o sastavu ili pročitajte etiketu – suviše natrijuma može da škodi osobama sa visokim krvnim pritiskom i nekim drugim oboljenjima.