Kazni nema, zimske gume obavezne

(Last Updated On: April 6, 2023)

Šta se dešava kada “u roku” postavite letnje pneumatike na svoje vozilo, a nekoliko dana kasnije vas dočeka sneg?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne propisuje izričitu obavezu vožnje letnjim gumama, već se prvi dan ovog meseca uzima kao datum prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Osim obaveze da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume i to isključivo ukoliko su putevi “prekriveni snegom, ledom i poledicom”, isti princip se prenosi i na snežno jutro u aprilu, odnosno u vreme kada više niste zakonski obavezni da imate na točkovima zimske pneumatike.

Šta kaže zakon?

Formalno-pravno gledano, vozač ne sme biti kažnjen zbog letnjih guma, ako ga zaustavi saobraćajna policija. Zimski pneumatici posle 1. aprila nisu obavezni, te ovo nije prekršaj, navode Novosti.

Zakonski gledano, bićete sigurni od eventualnih kazni i prekršaja.

Šta kažu stručnjaci?

Struka preporučuje drugačiji pristup. Ukoliko zima potraje i pređe i u april – zadržite svoje zimske pneumatike još neko vreme. Ukoliko ste ipak već zamenili – potrebno je da kod vulkanizera vratite zimske gume na svoja vozila dokle god traju zimski uslovi vožnje.

Trošak je, naravno veći, ali je značaj za bezbednost u saobraćaju nemerljiv. Ovo se naročito preporučuje vozačima koji češće voze planinskim putevima, gde će se zimski uslovi zadržati jako dugo.

Izvor: rtv.rs