Kancelarije na otvorenom

(Last Updated On: )

Nemaju svi tu sreću da im klimatski i vremenski uslovi dozvoljavaju kancelarije na otvorenom, ali novi trend se na najinovativnije načine širi svuda gde je to moguće.

U želji da zaposleni postanu što zadovoljniji, a samim tim i produktivniji, poslodavci u svetu pokušavaju da im obezbede stimulativno okruženje, zelenilo, mnogo svežeg vazduha.

noebook

Nove tehnologije omogućile su frilensing, mobilnost radne snage, a zatim i mobilnost radnog prostora.

U centru Silver Springa, grada u američkoj državi Merilend, na primer, danas postoji Outbox, kancelarija na otvorenom sa 20 mesta, besplatnim bežičnim internetom i priključcima za struju. Ona je na raspolaganju svima koji žele da je koriste, kako zaposlenima u obližnjim kancelarijama, tako i frilenserima koji posao obavljaju od kuće.

Outbox ne izgleda kao druge zajedničke radne prostorije, ili internet kafei. Prostor je u potpunosti u staklu, zaklonjen drvećem, sa kliznim površinama koje ga lako pretvaraju u potpuno otvoren kada su vremenski uslovi zadovoljavajući. Dizajnirali su ga studenti susednog koledža, prema onome što bi i sami poželeli, uz upotrebu inovativnih materijala i živih boja. Outbox je u centru grada, tu su i prodavnice, kafeterije, restorani, kancelarije zaposlenih, pa nekoliko sati rada na otvorenom ne predstavlja poseban problem za lično organizovanje.

Vlasnik Outbox-a kaže da se ovde može doneti hrana ili piće i da je interesantno da ga menadžeri visokog nivoa sve više koriste i za sastanke. U želji da baš ova kategorija prihvati novine u radnom prostoru i zatim ih omogući zaposlenima, nekoliko stotina metara dalje organizovan je još jedan prostor na otvorenom, koji se lako rezerviše onlajn. Oprema sa 24 mesta postavlja se samo petkom, kada se, uobičajemo, održavaju sastanci.

U Long Biču u Kaliforniji za sličan projekat koji će deo Harvey Milk Park-a pretvoriti u kancelarije na otvorenom grad je odobrio 300 hiljada dolara.

Ideja otvorenih kancelarija prihvata se i u Evropi.

U Amsterdamu je kompanija Popices pokrenula projekat pretvaranja velikog broja neiskorišćenih prostora u kancelarije na otvorenom – od parkova i krovova zgrada, do bašti restorana koji su zatvoreni u prepodnevnim satima, čak i paluba brodova. Pokazalo se da je to jeftinija varijanta od specijalno opremljenih co-working radnih prostora i da su, ako se zaposleni pitaju, dovoljni običan sto, stolica i – mnogo vazduha. Kompanije mogu rentirati prostor na dan ili dva, a pojedinci sistemom ulaznica zakupljuju sate.