Kako raste zaposlenost

(Last Updated On: )

Stopa nezaposlenosti stanovništva u Srbiji, starosti 15 i više godina iznosila je 15,2 odsto u drugom kvartalu ove godine, i to 14,3 odsto za muško i 16,4 odsto za žensko stanovništvo, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ova stopa je najveća u Regionu Vojvodine (15,9 odsto), sledi Beogradski region (15,3 odsto) i Region Južne i Istočne Srbije (15 odsto), dok je nezaposlenost najmanja u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (14,6 procenata).

Anketa: Zaposlenost starijih, u poljoprivredi

Rezultati Ankete o radnoj snazi pokazuju, istovremeno, da je značajno povećana zaposlenost, a tome je doprineo rast zaposlenosti prvenstveno u poljoprivrednim delatnostima kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, i to uglavnom podrazumeva neformalnu zaposlenost.

Zaposlenost se povećala i među mladima i oni su se uglavnom zaposlili na određeno vreme u sektorima Prerađivačka industrija, Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i Stručne, naučne i tehničke delatnosti.

radnici

Stopa aktivnosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 54,1 odsto, pri čemu je stopa aktivnosti kod muškaraca 62,7 odsto, a kod žena 46 odsto.

Najveća stopa aktivnosti je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (55,4 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (55,2 odsto). U Regionu Vojvodine ova stopa iznosi 52,8 odsto, dok je najniža u Regionu Južne i Istočne Srbije, sa 52,7 odsto.

Stopa zaposlenosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 45,9 odsto, pri čemu je stopa zaposlenosti kod muškaraca 53,8 odsto a kod žena 38,5 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (47,3 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (46,7 odsto). U Regionu Južne i Istočne Srbije ova stopa iznosi 44,7, dok je najniža u Regionu Vojvodine, sa 44,4 odsto.

Neformalna zaposlenost

Stopa neformalne zaposlenosti se povećala i u poređenju sa prethodnim kvartalom, i u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Ova stopa na nivou svih delatnosti iznosi 22,7 odsto, pri čemu dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Stopa neformalne zaposlenosti se povećala i u nepoljoprivrednim delatnostima, i iznosi 10,6 odsto.

Anketom je bilo obuhvaćeno oko 15.500 domaćinstava, od čega je anketirano 12.271 domaćinstvo, tj. 29.943 lica starosti 15 i više godina.