Kako napraviti brend

(Last Updated On: April 24, 2017)

Iza svake kampanje prodaje treba da postoji i cilj da proizvod ili usluga postanu brend. Samo u tom slučaju promotivne aktivnosti vremenom će biti efikasnije, odnosno sa manje inicijalnih ulaganja ostvarivaće bolje rezultate.

Kako, međutim, napraviti sopstveni brend u svetu peplavljenom brendovima, i kako postići da ga kupci prepoznaju. Stručnjaci kažu – poštujući sledećih sedam pravila.

  1. Brend mora da bude originalan, u smislu da se razlikuje od direktne konkurencije, a ne da se pokušava njeno kopiranje.

2. Brend mora da bude iskren. Ne odgovarajte automatski i podjednako na sve upite kupaca na društvenim mrežama, pričajte sa potrošačem kao sa prijateljem i na dugi rok će se ostvariti lični odnos i poverenje.

3. Brend treba da razume potrebe potencijalnih kupaca. Pokušajte porukama da pokažete da ste tu da biste rešili njihove konkretne probleme.

4. Smelost se veoma ceni. Slobodno se upustite u nove i moderne načine i obrasce ponašanja i pristupa tržištu. Ne budite dosadni i rizikujte – čak i ako podelite javnost i steknete izvesne protivnike, postaćete vidljivi i cenjeni od veće grupe ljudi – onih koji se sa vama slažu i onih koji cene hrabrost.

5. Brend, međutim, treba da bude dosledan i jasno definisan, sa standardima za njegovu prezentaciju. Ako dozvolite da različite osobe koje angažujete da ga predstave eksperimentišu na svoju ruku, menja se uočljivost i smanjuje prepoznatljivost.

6. Brend treba da bude vidljiv, a za to će vam poslužiti brojne offline i online marketing tehnike i saveti stručnjaka.

7. Vrednost je jedna od najvažnijih osobina brenda. Vi morate kupcu ponuditi više konkretnih stvari koje će brend učiniti vrednijim od konkurentskog. Bolja usluga, kvalitetniji proizvod, niža cena… su put ka uspehu, a ako ovo izostane malo se čime drugim može nadoknaditi. Više vrednosti za kupce ne treba, naravno, da ide na vašu štetu, ali se mora pronaći balans i skup prednosti, kojima ćete potrošače trajno privući da vam veruju i prepoznaju vaš brend.