Besplatna struja za ugrožene

(Last Updated On: April 25, 2017)

Povodom nedavne tragedije u kojoj je od strujnog udara nastradalo dvoje članova porodice u selu Glogovica, Elektroprivreda Srbije izdala je saopštenje u kome  zaposleni u Elektroprivredi Srbije saosećaju sa porodicom nastradalih, uz podsećanje da najugrožniji određen broj kilovat sati mogu dobiti besplatno.

“Tragičan događaj u kojem su poginuli majka i sin na najteži način pokazuje koliko je opasno neovlašćeno priključenje i korišćenje električne energije”, ocenjuje u saopštenju EPS.

Tim povodom EPS podseća sve socijalno ugrožene građane da imaju mogućnost da besplatno dobiju određenu količinu električne energije na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je donela Vlada Srbije. Potrebno je da se prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi, kaže se u saopštenju EPS-a.

U saopštenju, EPS podseća da Elektroprivreda Srbije nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate.
EPS konstatuje da je “na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2016. godini koristilo u proseku 48.000 domaćinstava mesečno. Oko 90 odsto energetski ugroženih kupaca ostvaruje maksimalan popust od 2.071,4 dinara ili popust u visini računa”.

“Ova tragedija nas opominje da, pored toga što predstavlja krivično delo, samovlasno priključenje na električnu mrežu ugrožava bezbednost i zdravlje lјudi i može da dovode do najtežih posledica – gubitka ljudskog života,” zaključuje se u saopštenju EPS-a.