Kako i kada prati posteljinu za decu i odrasle

(Last Updated On: )

Tema koja je mnogo puta obrađivana dobija na vrednosti kada saveti stignu iz medicinskih izvora. A najnoviji potvrđuju da bi posteljina trebalo da se menja i pere svakih sedam dana. U određenim okolnostima, naravno, i češće.

Kada su u pitanju posteljine za decu i, posebno, posteljine za bebe, tu važe nešto drugačija pravila. Bebu treba zaštititi od mikroorganizama koji mogu da joj naruše zdravlje. Dete na najranijem uzrastu često stavlja ruke i predmete oko sebe u usta, pa ima direktan kontakt sa posteljinom, a na njoj mogu da se nađu različiti ostaci izlučevina, kao i ostaci krema i bebi ulja. Ponekad roditelji nakratko spuste bebu na raspremljen krevetić u odelu koje je nosila napolju.

Čak iako se čini da je savršeno čista, dečju posteljinu treba menjati najmanje jednom do dva puta nedeljno, i prati u hipoalergijskim deterdžentima namenjenim predmetima koji dolaze u dodir sa nežnom dečjom kožom. Istovremeno je neophodno dezinfikovati sve teže dostupne površine sa kojima dete može da dođe u kontakt.

Vratimo se posteljini za odrasle. Velika većina ljudi (prema nekim istraživanjima više od 90%) izjavljuje da je menja na dve nedelje, što nije dovoljno. Imajte u vidu da se, dok spavate, ogroman broj mrtvih ćelija sa svakim pokretom skida na posteljinu, a tu su i grinje i druge čestice prašine.

Promenite navike i posteljinu menjajte češće ako patite od alergija, ili imate hronična ili akutna oštećenja kože koja dolaze u dodir sa posteljinom.

Perite posteljinu najmanje jednom nedeljno ako se prekomerno znojite, ako vaš kućni ljubimac leži pored vas, ako u krevetu jedete, ako se ne tuširate svako veče pre odlaska u krevet, ako spavate nagi, ako ne skidate redovno i pravilno šminku, ako neposredno pre odlaska u krevet koristite losione, mleka i ulja za negu kože…

Prisustvo štetnih mikroorganizama neće vas odmah učiniti bolesnim, ali može da bude jedan od uzroka ekcema, kontaktnog dermatitisa, alergijskih reakcija na prašinu, zapušenog nosa, kojanja…

Perite posteljinu na najvećoj dozvoljenoj temperaturi navedenoj na etiketi. Bilo bi veoma poželjno da je posle pranja ispeglate.