Kako do uspešnije e-prodavnice u 2022. godini

(Last Updated On: )

U godini koja je pred nama nastaviće se širenje e-prodaje u strukturi maloprodaje, uz trendove sa kojima su vlasnici e-prodavnica sigurno upoznati. Neke od pravaca, tendencija i karakteristika, ipak, nije suvišno na jednom mestu navesti na prelazu iz jedne kalendarske godine u drugu.

Najveći izazov e-trgovine bio je i ostaje broj kupaca koji su samo jednom obavili kupovinu. Dok se u nekim prodavnicama (bele tehnike, na primer) ne očekuje da isti kupac ubrzo poruči novi aparat, pojedini onlajn prodavci većinu poslovanja zasnivaju na lojalnim kupcima. Njima bi ubuduće trebalo posvetiti posebnu pažnju, osmisliti praćenje povratnih kupovina i strategiju prodaje ovoj kategoriji.

Ukoliko imate e-prodavnicu učite od najboljih. Pružite korisnicima savremene opcije pretrage, jednostavno poručivanje, različite mogućnosti plaćanja, isporuke… Svako zaostajanje i oklevanje u oblasti koja se izuzetno brzo razvija može dovesti do trajnih negativnih posledica.

E-prodavci već neko vreme posvećuju posebnu pažnju pakovanju. Ta tendencija se pokazala kao uspešna i očekuje se da se nastavi. Ako ponudite kupcu da izabere originalno pakovanje i izađete u susret njegovim specijalnim željama on će odlučiti da u vašoj prodavnici kupi poklon i pošalje ga na određenu adresu. Isto se odnost i na vaša pakovanja koja treba da budu praktična, prepoznatljiva i da imaju unikatne opcije.

Kupovina putem mobilnih uređaja i dalje raste, pa dobro pregledajte izgled sajta i dostupnost najvažnijih opcija na različitim veličinama ekrana.

Otvorena mogućnost lične i direktne komunikacije sa kupcija može vam oduzeti vreme, ali će sigurno dovesti više kupaca u vašu prodavnicu.

Ostavite obavezno kupcu opciju da se predomisli u poslednjem trenutku. Ako ga zamolite da dva puta na kraju potvrdi porudžbinu, steći ćete poverenje pošto će kupac shvatiti da ne želite da ga prevarite navodeći ga na brzoplete odluke.

Poručivanje glasovnim komandama kod nas je još uvek retko, ali u svetu nije. Informišite se o ovom trendu, pošto se upotreba glasovnih opisa i poručivanja željenih artikala nepovratno uvećava.

Kupovina putem društvenih mreža takođe raste i one postaju važan kanal prodaje. Povežite svoju e-prodavnicu sa nalozima na mrežama na kojima se može direktno obaviti prodaja.

Pratite novosti u razvoju aplikacija za e-prodavnice koje koriste veštačku inteligenciju i planirajte njihovo testiranje, a zatim i uvođenje. I ovo je oblast koju u budućnosti ne možete zanemariti.