E-fakture u javnom sektoru od 1. maja

(Last Updated On: )

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine.

„Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je ministar Mali obraćajući se prisutnima na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“, održanoj danas u Palati „Srbija“.

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Dakle, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

Ministar je na pomenutom skupu naveo i da Srbija, ovim sistemom želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

„Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije“, naglasio je ministar i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

On je zamolio prisutne da ozbiljno shvate sistem e-faktura i na vreme sprovedu sve potrebne edukacije i pripreme, jer će on u budućnosti, mnogo značiti našoj ekonomiji.

„Zamislite sistem bez papirnih faktura, nema arhive, sve ide kompjuterski, elektronski sistem menja način funkcionisanja privrede. Ako pogledamo koristi ovog sistema ukoliko se pogode ulazna i izlazna faktura, našoj privredi ćemo vraćati PDV istog dana. Nema čekanja, dodatnih kontrola, sistem nudi pravu stvar za našu privredu. Kroz ovaj sistem realizujemo ono što privrednici očekuju decenijama“, naveo je on.

Mali je podsetio i da se paralelno odvija sistem e-fiskalizacije i da se, takođe do kraja aprila završava prelazni period uvođenja novog sistema privredi Srbije.

Pozvao je privrednike da se prijave i iskoriste subvencije koje nudi Vlada Srbije, a to je 100 evra za fiskalni uređaj i 100 evra za svaki objekat.

Kada govorimo o benefitima procesa, rekao je Mali, on nam daje mnogo bolju kontrolu i efikasniju borbu protiv sive ekonomije, a za privrednike je najvažniji uticaj na nelojalnu konkurenciju.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić istakla je da je današnja završna obuka za primenu sistema eletronskih faktura važna ne samo za one koji su obuku prošli, već i za digitalnu transformaciju cele privrede, kao i za e-upravu Srbije.

„Uvođenje ovog sistema dovešće do značajnog smanjenja administrativnog opterećenja, i rasta konkurentnosti privrednog sektora na domaćem, ali i svetskom tržištu. To je jedan od najznačajnijih inovativnih alata kojim će se olakšati i ubrzati rad organa javne uprave, što je našem Ministarstvu i cilj“, navela je Mačužić Pužić i dodala da će ovaj sistem doprineti da se stvori državna uprava po meri svih nas i pokaže da je pravi servis privrede i građana.

Mačužić Pućić je pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za ovaj moderan način rada, jer štedi vreme i novac.

„U proteklom periodu preko sistema e-uprave razmenjeno je preko 50 miliona dokumenata, to je 50 miliona sekundi uštede koje je prepoznato kao konkretna dobrobit uvođenja e-uprave“, navela je ona.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da o značaju ove reforme dovoljno govore podaci o velikom broju preduzeća, institucija, organizacija na koje će direktno uticati.

„Sistem e-faktura koristiće oko 125.000 preduzeća u sistemu PDV-a, a očekujemo da i drugi privrednici to prihvate kad uvide prednosti po pitanju uštede vremena i troškova. Učesnici u sistemu e-fakturisanja biće i više od 10.000 korisnika javnih sredstava, od kojih su 6.000 lokalne samouprave i lokalni budzetski korisnici. Važno je da se dobro pripremimo za ono što sledi. Uštede na nivou lokalnih samouprava će biti milionske. Štedimo novac na administraciji i možemo da ulažemo za druge potrebe“, rekao je Marjanović.

On je dodao da konzervativne procene govore da se na čuvanju i izradi 1.000 faktura operativni troškovi mogu smanjiti za 150.000 dinara, te da će uštede u lokalnim samoupravama biti milionske.