Kako da uštedite struju i postanete deo rešenja ekoloških problema

Ušteda struje
(Last Updated On: )

Poslednjih pet meseci svuda se priča o uštedi energije, a ideja nikada dovoljno. Zato smo u ovom tekstu izdvojili pet naših glavnih saveta za poboljšanje termičke efikasnosti u Vašem domu tokom hladnijih meseci.

Pre nego što pređemo na konkretne savete – proverite da li u Vašem domu postoje mesta gubitka toplote – udubljenja, rupe, ili propusti. Ukoliko postoji, zakrpite ih i popravite kako bi saveti imali veći uticaj.

Podna izolacija

Osim očiglednog benefita povećanja toplotne izolacije, podnom izolacijom se povećava i udobnost u kući, ali i smanjuje buka i sprečava kondenzacija. Materijali koji se generalno koriste su staklena vlakna, mineralna vuna, pena i celuloza, u zavisnosti od preporuka proizvoda. Važno je obraditi pažnju na ekološki izbor materijala, a više informacija o ovoj temi možete naći kod projektanata izvođača radova, kao i na pinterestu ili sajtovima za dizajn enterijera.

Kako bi se izolacija i estetski uklopila u dom, veliki broj ljudi odlučuje za tepihe ili podloge koje su bolje termički obrađene. Uz ovu stavku, važno je napomenuti da obezbeđivanje dodatne izolacije i popravka neefikasnih prozora i vrata takođe može značajno smanjiti potrošnju energije i učiniti da nova tehnologija funkcioniše još bolje.

Zamena uređaja

Zamena starih, neefikasnih uređaja sa novim sa visokim stepenom energetske efikasnosti jedan je od načina za smanjenje potrošnje energije i uštede novca.

Novi modeli klima uređaja i grejalice često imaju unapređene funkcije koje omogućavaju automatsko podešavanje temperature i brzine rada, čime se dodatno smanjuju troškovi energije. Takođe, provera na kom režimu rade ti uređaji i ručno postavljanje na najenergetski efikasnije podešavanje, može doprineti budućem smanjenju troškova električne energije ali i zadržavanju toplote.

Pre nego što izvršite zamenu uređaja, potrebno je i proveriti stanje grejnog sistema. Ako imate stari grejač, može biti značajno razmisliti o njegovoj zameni sa modernijim, energetski efikasnijim modelom.

Izolacija prozora i krova

Stari prozori mogu biti veliki izvor gubitka toplote. Zamenom ovih prozora u one sa dvostrukim staklom i energetski efikasnim komponentama, možemo značajno poboljšati termalnu izolaciju kuće i smanjiti trošak energije. Noviji prozori bolje dihtuju i izgledaju svežije, a i daju više svetlosti domu.

Međutim, kada je o krovnom i tavanskom prostoru, često se zanemaruju krovni prozori, koji čine veliki deo površine kuće. Oni nam mogu omogućiti i integraciju solarnog sistema, i tako smanjiti potrošnju. Najbolje je kupiti prozore koji imaju već ugrađene sisteme, tzv. integrisanu izolaciju (poput Veluks prozora) ili ugraditi izolacione ploče i valjak. Neki od ovih prozora imaju čak i mogućnost proširenja na spoljnu tendu i terasu, što omogućava da stvorimo i prostor koji nismo planirali da imamo.

Upotreba održivih izvora

Bilo da se odlučite za veće projekte – pri čemu izbor mogu biti solarni paneli – ili da se izabere neki od manjih uređaja, (poput solarnih punjača za mobilni telefon), moguće je ostvariti veliku uštedu i preći na održiviji način života.

Solarni paneli takođe donose i praktične prednosti. Oni su jednostavni za instalaciju i održavanje, a ne zahtevaju skupo gorivo ili bilo kakve dodatne resurse za funkcionisanje. Solarni paneli su nezavisni o konvencionalnim mrežama za distribuciju energije, što znači da ćete biti manje zavisni kompanijama za distribuciju energije i manje osetljivi na prekide u dotoku energije.

Pored ekonomske koristi, paneli takođe predstavljaju zeleni izbor za proizvodnju energije. Konvencionalni izvori energije, kao što su ugalj, gas i nuklearni izvori, proizvode velike količine gasova i otpadnih materija koje štete sredini. Solarni paneli, međutim, ne proizvode štetne emisije i ne stvaraju zagađenje.

Efikasne svetiljke i utičnice

Zamena neefikasnih svetiljki i utičnica sa LED svetiljkama je jedan od jednostavnijih i efikasnijih načina da se smanje troškovi energije. LED svetiljke su često energetski efikasnije i dugotrajnije od klasičnih svetiljki, što ih čini pogodnim izborom za smanjenje potrošnje energije.

Osim toga, LED svetiljke su dostupne u različitim bojama i jačinama svetlosti, tako da se lako prilagođavaju potrebama prostora. Redizajniranje enterijera i korišćenje prirodne svetlosti, možete dodatno unaprediti funkcionalnost vaših prostora.

Prozori i prozorska vrata treba da budu postavljeni tako da dobro prodiru svetlosni snopovi i obezbeđuju što više prirodne svetlosti u prostorijama. Takođe, postavljanje zavesa i roletni, kao i upotreba senzora za osvetljenje može doprineti smanjenju potrošnje energije za osvetljenje. Sve u svemu, zamena starih svetiljki i utičnica sa LED svetiljkama je korak u pravom smeru ka energetskoj efikasnosti i dugoročnoj uštedi novca.

Postoji još mnogo načina na koje možete da poboljšate termičku izolaciju u svom domu i uštedite novac na računima za grejanje. To uključuje ispitivanje stanja izolacije, proveru prozora i vrata, proveru rada grejnog sistema, dodavanje izolacije i iskorištavanje prirodne svetlosti.

Razmislite o ovim stavkama kako biste svoj dom učinili više energetski efikasnim i napišite nam koji su Vaši saveti za uštedu struje i unapređenje doma?