Kada je dete spremno za svoj prvi krevet

(Last Updated On: )

Uvereni ste da bi vaše dvogodišnje dete još trebalo da koristi krevetac, koji je sasvim komforan, ali vam prijatelji savetuju da mu nabavite krevet. Šta činiti u toj situaciji i u kom uzrastu bi detetu trebalo kupiti prvi dečiji krevet?

Deca se razvijaju individualno, kako fizički tako i mentalno, pa ono što bi za nekog mališana bilo prijatno i dobro drugom može da predstavlja problem. Analizirajte, zato, nekoliko znakova koji mogu da razreše dilemu i odgovore na pitanje da li da detetu kupite krevet.

Razmotrite problem bezbednosti, u vezi sa postojećim ponašanjem deteta. Kakve aktivnosti ono čini kad ga ne nadzirete? Zamislite da se probudi u krevetu bez ograde dok vi čvrsto spavate. Šta bi ono uradilo? Ako niste sigurni da bi sve bilo u redu, odložite odluku za kasnije.

Dete može samo da pokaže želju da ima krevet, posebno u današnje vreme kada su u ponudi atraktivni modeli. Neke varijante kakve su dečiji kreveti automobil ili dečiji kreveti kućica, na primer, predstavljaju posebno dizajnirane krevetiće, koji imaju delimičnu bočnu zaštitu, pa će za dete biti dodatno bezbedni.

Mališani u jednom trenutku budu dovoljno zreli da shvate imaginarne granice, odnosno pojam i namenu kreveta. Tada oni prestaju da rade stvari koje ne bi trebalo da rade. Ukoliko dete ne ostaje mirno kad ga stavite u krevetac, nego odmah počinje da se penje u pokušaju da iz njega izađe, to može da znači da još nije zrelo za krevet.

Prethodno ponašanje može da znači i suprotno, ukoliko je dete dovoljno odraslo da vam saopšti da želi svoj krevet. Testirajte kako se ponaša u običnom krevetu i da li je mirno. Često mališani na određenom uzrastu razviju averziju prema krevecu, posebno ako stariji brat ili sestra imaju svoj krevet.

Ali, događa se i nešto drugo. Pojedina deca se vezuju za svoj krevetac. Ukoliko je došla na svet druga beba kojoj treba da ga ustupe, dete oseća da mu se nešto oduzima, postaje neraspoloženo, ljubomorno, agresivno…

Da zaključimo, najvažnije je da shvatite da za prvi krevet treba da bude spremno dete, a ne vi. Ne odlažite ovu odluku ako je dobra za dete, ali je nemojte ni požurivati ako samo vi imate potrebu da bude tako.