Kad veliki gube…

(Last Updated On: )

Tviter i Fejsbuk, koji su među najvećim društvenim mrežama na svetu, izgubili su petinu svoje tržišne vrednosti posle saopštavanja razočaravajućih podataka o porastu korisnika.

Deonice Tvitera pale su posle objave da je pao broj njihovih mesečnih korisnika i upozorenja da bi taj broj mogao dalje da pada narednih meseci.

Pad broja korisnika od 20,5 odsto u Tviteru usledio je dan pošto je društvena mreža Fejsbuk izgubila 19 odsto vrednosti u jednom danu.

Tviter je naveo da stavlja dugoročnu stabilnost svoje mreže ispred rasta broja korisnika. To je, kako se čini, dovelo investitore u nepriliku jer ne mogu da procene vrednost najvećih kompanija u sektoru na osnovu potencijalnog broja korisnika.

Fejsbuk je u sredu upozorio da će rast prihoda kompanije znatno usporiti najmanje do kraja godine, a troškovi će nastaviti da rastu. Sledećeg dana vrednost akcija kompanije zabeležila je najveći pad u jednom danu u istoriji Fejsbuka.

Fejsbuk se i dalje suočava sa velikim problemima, od problema privatnosti korisnika do zavisnosti od tehnologije i kako rešavati pitanje lažnih vesti i dezinformacija, govora mržnje i ekstremizma na mreži.

Tviter je imao 335 miliona mesečnih korisnika u drugom kvartalu, što je ispod 339 miliona koliko su predviđali analitičari na Vol Stritu i nešto manje u odnosu na 336 miliona koliko je imao u prvom kvatalu. Ti podaci zasenili su solidan porast mesečnih korisnika od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija je navela da bi broj mesečnih korisnika mogao da nastavi da pada u trećem kvartalu.

Iako je gubitak vrednosti akcija Tvitera u petak bio drugi najgori od kada je kompanija izašla na berzu 2013, ukupna vrednost deonica se duplirala u poslednjih 12 meseci.

Tviter, koji je dugo kritikovan što dozvoljava loše ponašanje preko svoje platforme, počeo je da raščišćava naloge, zabranjujući one koji krše uslove.

Iz Tvitera poručuju da je od maja njihov sistem identifikovao i doveo u pitanje više od devet miliona naloga nedeljno koji su potencijalno spam ili automatizovani, što je porast u odnosu na decembar 2017, kada je identifikovano 6,4 miliona takvih naloga.

Inače, Fejsbuk trenutno ima više od 2,23 milijardi korisnika, a njegove aplikacije WhatsApp, Instagram i Messenger svaki po milijardu korisnika.

Izvor: Beta