Jesen na planini

(Last Updated On: )

Sačekajte da se završi dugo, toplo leto i uputite se na odmor, u planinu. Hoteli na Kopaoniku, apartmani na Zlataru, vile na Zlatiboru, vikendice na Divčibarama… nude se gostima u jesenjoj sezoni po pristupačnim cenama, a priroda je, kako tvrde mnogi, najlepša na planinama baš u jesen.

Ako nemate dovoljno slobodnih dana, razmislite o kratkom odmoru – nekoj vrsti produženog vikenda, na primer.

Hodanje po planinskim stazama mnogo je prijatnije kad su temperature niže, posebno ukoliko ima elemente rekreativnog planinarenja. Energično hodanje je odlično za kardiovaskularni sistem i treba ga upražnjavati na čistom planinskom vazduhu, čim se za to ukaže prilika.

Ako imate dobru kondiciju možete da pokušate i da trčite bez posebnog plana, onoliko koliko vam odgovara.

Možete da razmislite i o planinskom biciklizmu. Sve aktivnosti za koje su vrućine bile prepreka sada su vam dostupne.

Posmatranje i fotografisanje jesenjeg lišća je zabava koja je zaživela u velikom broju razvijenih zemalja. Preporučuje se za oslobađanje od stresa, opuštanje i „punjenje baterija“.

Dobra ideja za jesenji boravak na planini je iznajmljivanje vikendice ili apartmana sa opremljenom kuhinjom. Kupite na obližnjoj pijaci sve plodove jeseni i pripremite na roštilju sami hranu od sveže ubranog voća i povrća. Mirisi i ukusi ovakvih obroka višestruko su zdravi i korisni.

Ne zaboravite da prilikom povratka napunite torbe proizvodima lokalnih seoskih domaćinstava – uz praktičnost i uštedu dobićete kvalitet kakav se retko viđa na gradskim pijacama.

Ukoliko vam nedostaje motivacija da po nešto hladnijem i kišovitom vremenu izađete iz kuće i uputite se u planine, pomislite na kondiciju, zdravlje i višak kilograma koji vam može lako doneti zima. Šteta bi bilo da se energija leta ne sačuva i ne produži u jesenjim danima koji su pred nama.