Izvoz koji raste najbrže

(Last Updated On: August 16, 2019)

Izvoz usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u prvoj polovini godine u Srbiji rastao je po stopi od čak 30 odsto.

Izvoz IKT usluga mogao bi sa prošlogodišnjih 1,35 milijardi evra da bude uvećan na najmanje 1,4 milijardi evra, procenili su danas predstavnici Narodne banke Srbije (NBS).

“U prvoj polovini ove godine srpski izvoz svih vrsta usluga nastavio da raste i to po visokoj stopi od 16,7 odsto i prema našoj proceni dostići će sedam milijardi evra”, kazao je na konferenciji za novinare zamenik generalnog direktora u NBS Milan Trajković.

Podsetio je da je u proteklih šest godina izvoz robe iz Srbije rastao po prosečnoj godišnjoj stopi od 10,7 odsto, a izvoz usluga od 11,7 odsto, pa je na taj način zemlja povećala izvoz usluga sa tri na šest milijardi evra u 2018. godini.

Prema njegovim rečima, najveći deo usluga koje Srbija izvozi čine poslovne usluge, informaciono-komunikacione usluge, turizam i transport, pri čemu izvoz svakog od tih sektora pojedinačno iznosi više od milijardu evra.

Istakao je i da izvoz usluga u svetu raste brže od izvoza robe, a tako je i u regionu. Kako je naveo, do 2015. godine tempo rasta izvoza usluga iz Srbije bio je sličan onome u regionu, ali od 2016. godine taj izvoz počinje da raste po višim stopama u odnosu na zemlje okruženja.

“Učešće izvoza usluga u BDP-u povećano je sa 10 odsto, koliko je iznosilo 2012. godine, na 15 odsto, koliko će iznosti ove godine”, kazao je Trajković i dodao da sličnu dinamiku rasta usluga u poslednjih nekoliko godina imaju samo Poljska i Rumunija, a da je karakteristično da i kod njih dominira izvoz IKT usluga.

Izvor: Beta