Izmene Zakona o saobraćaju

(Last Updated On: )

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđena „smanjena tolerancija na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećane su sankcije za prekoračenje brzine u većoj meri i duplirana je kazna za nevezivanje pojasa“.

On je, obrazlažući zakon u Skupštini Srbije, rekao da su propisane strože kazne za nasilničku vožnju.

Stefanović je rekao da je „za preticanje kolona preko pune linije, dva ili više prolazaka na svetlosni saobraćajni znak, na kome je zabranjen prolaz, za manje od deset minuta, prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju ili za više od 100 kilometara na sat van naselja, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana i kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motonim vozilom“. Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara.

Pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu jedan je od prioriteta u saobraćaju na putevima. Mališani se mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu.

Stefanović je rekao da su pooštreni uslovi pod kojim mladi vozači mogu da dođu do vozačke dozvole, ali i uslovi kada je reč o vozilu kojim mogu da upravljaju. Mladi vozači mogu da upravljaju samo vozilima čiji je motor snage do 80 kilovata. Za ove vozače je predviđena nulta tolerancija na alkohol, rekao je Stefanović i dodao da im je zabranjeno telefoniranje tokom vožnje, kao i vožnja između 23 i šest časova.

Uvode se i nove mere kontrole osoba koje se bave obukom vozača kroz jedinstveni informacioni sistem kroz koji će se slivati svi podaci vezani za osposobljavanjem kandidata u kombinaciji sa audio i video zapisom polaganja ispita.

Predviđeno je obavezno uspostavljanje video nadzora prilikom obavljanja tehničkog pregleda vozila koji će posebnim programom biti povezan s Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Prema rečima ministra Stefanovića, propisuju se uslovi koje moraju da ispune kontrolori tehničkog pregleda, koji se, između ostalog, odnose na njihovo obučavanje.

Za pojedine prekrašenje su i snižene kazne, kao što je vožnja zaustavnom trakom. Prekršajem se više ne smatraju preticanje bicikala, radne mašine, traktora, zaprežnog vozila preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom.

Izvor: FoNet