Investirajte i u… sebe

(Last Updated On: October 12, 2015)

Pod investiranjem obično podrazumevamo ulaganje novca u proizvodnju, mašine, nekretnine, obveznice, ili druge vrednosti, uz očekivanje da će ova odluka, dobro procenjena i izbalansirana, doneti dobit. Za preduzetnike je veoma važno da poslušaju savete stručnjaka i investiraju i u sebe. Iako dobit neće biti vidljiva na bankovnom računu na godišnjem ili drugom periodičnom preseku, ulaganje u sebe se na dugi rok isplati, pošto donosi ličnu i profesionalnu dobrobit daleko važniju od finansijske.

Iako se radi o savetima mnogo puta ponavljanim, preduzetnici, posebno oni koji su u biznisu prvi put, obično ih previde i rade čak i po 16 sati dnevno, sa samo par kratkih pauza. Ukoliko ovakvo ponašanje potraje nedeljama, mesecima ili godinama, posledice će svakako biti veoma loše.

san

Preduzetnicima se, dakle, savetuje da obavezno odvoje vreme i investiraju ga u sledećih nekoliko aktivnosti.

Meditacija. Može da bude veoma jednostavna, kao što je opušteno sedenje pet minuta sa slušalicama i slušanje omiljene muzike. Ili može da bude složenija i da sadrži naučene meditativne tehnike u trajanju od pola sata dnevno. Ovo svakako osvežava, “restartuje um” i omogućava da naredni period rada bude uspešniji i više fokusiran.

San. O ovome ne treba raspravljati – neophodno je dovoljno sna za usmerenost pažnje i produktivnost u svim oblastima. Nedostatak sna uzrok je problema sa memorijom. Istraživanja pokazuju da je veoma mali procenat osoba (samo 2,5%) kojima je dovoljno manje od sedam sati noćnog sna, pa je mala verovatnoća da ste jedna od njih. Spavajte, dakle, obavezno najmanje sedam sati.

Vežbanje. I za vežbanje morate odvojiti vreme. Ne možete biti mentalno sveži i spremni za rad, ako Vam je fizičko zdravlje loše, a vežbe od samo 15 minuta dnevno, ali svakoga dana, mogu da učine mnogo. Uz to, dokazano je da se u toku i posle fizičke aktivnosti javljaju nove ideje, jasnije razmišlja i bolje zaključuje.

Mentorstvo. Pronađite osobu sa iskustvom koju ćete u pojedinim oblastima moći da pitate za savet. Iako je za ovo potrebno vreme, kada jednom uspostavite odnos sa mentorom donosićete dobre odluke mnogo brže.