Introvertni preduzetnik

(Last Updated On: )

Čini se da poslovni svet nije naklonjen introvertnima – u biznis areni potrebna je stalna komunikacija, kontakti, pregovori, vođenje tima, saradnja…

Za introvertne osobe koje uživaju u miru i samoći ovo nije baš najbolje okruženje. Šta onda da činite ako ste introvertna osoba koja želi da postane preduzetnik?

Najpre – izaberite oblast biznisa tako da iskoristite svoje prednosti. Koji su poslovi kojima biste se mogli posvetiti tako da zaista uživate radeći ih u samoći? Programiranje? Ili ručna obrada drveta. Izbor je veliki, a u nekim zanimanjima ekstrovertne osobe se ne mogu takmičiti sa vama. Napravite model poslovanja koji zahteva minimalan broj kontakata i zaposlite za početak samo jednu ili dve osobe.  

Pronađite partnera koji je ekstrovertan i koji će umesto vas obavljati deo posla vezan za odnose sa drugima.

Kreirajte sebi okruženje kakvo želite. To će biti vaša firma. Uvedite samo pismenu komunikaciju, zaposleni mogu da rade i od svoje kuće, prodaju organizujte onlajn… Koristite što više internet, ali se ponekad planirano upustite i u ličnu komunikaciju.

Polako uvodite sopstvenu “socijalizaciju” – komunikacija i uspešna interakcija se uče. Zadajte to sebi kao cilj. Nećete postati ekstrovertni, ali će vam u nekim poslovima i rešavanju problema ovo dobro doći.

Vi kao introvertna osoba imate svoje snage i prednosti, ali prihvatite da postoje situacije u kojima se nećete osećati prijatno. Učite da vam bude i neprijatno i da to podnesete dobro, kao deo života i svog poslovnog angažovanja. Uz manje prijatna iskustva usavršavaćete se kao ličnost.