Instagram za biznis

instagram
(Last Updated On: )

Marketing strategija na društvenim mrežama podrazumeva i Instragram, a korišćnje ove društvene mreže odavno nije samo stvar privatnih fotografija koje se dele sa prijateljima.

Pravila za biznis naloge na Instagramu treba poznavati i primenjivati ih, koliko god se to može, u kombinaciji sa dosadašnjim aktivnostima. Evo nekih, uz pomoć kojih treba i ispraviti greške, ukoliko ih činite.

Instagram koristi uglavnom mlađa populacija (gotovo polovina naloga pripada grupi od 18 do 35 godina), pa to imajte u vidu. Sadržaj treba da bude aktuelan, kreativan i koristan.

Učestalost postova nije toliko važna koliko je bitan njihov kvalitet, zanimljivost, stalnost, doslednost. Velike kompanije uglavnom postavljaju sadržaje, u proseku, više od jednom dnevno. Rast broja objava dovodi do veće vidljivosti do određene granice – ni “zatrpavanje” pratilaca nije dobro.

Ne postoji univerzalno najbolje vreme za postove, sve zavisi od biznisa kojim se bavite i ciljne grupe korisnika, pratilaca, potencijalnih kupaca… Možete koristite i analitičke alate za praćenje reakcija na postove.

Poslovni korisnici ne bi trebalo da ignorišu Instagram Stories – Instagram priče koje se brišu posle 24 sata. One su posebno korisne za promocije koje biste inače obavili na sajmovima, u prodavnicama, na specijalnim događajima.

Koristite haštagove i tagove lokacija. Oni su u Instragramu, za razliku od drugih mreža, gotovo obavezni, pošto će korisnici vas, vašu ponudu i proizvode na taj način lakše pronaći.

Video može da dominira u odnosu na slike, ukoliko imate mogućnosti da ga kvalitetno napravite. Dokazano je da u komunikaciji sa potencijalnim kupcima, kao i na drugim mrežama, video sadržaji preuzimaju primat.

Originalni sadržaji koje postavljaju korisnici vaših proizvoda i usluga najbolji su za privlačenje pažnje, povećanje broja poseta, i regrutovanje novih kupaca.

Ne zanemarujte prateći tekst. Njegova dužina, istraživanja pokazuju, ne utiče na uspešnost u povećanju broja poseta. Ne zaboravite da Instagram savetuje 125 karaktera ili manje ako želite da tekst bude u svim opcijama vidljiv, ali je važnije od toga da se poruka adekvatno prenese.

Pored navedenih ključnih elemenata za uspešno vođenje Instagram profila za vaš biznis, ne smemo zaboraviti koliko je značajno aktivno i angažovano upravljanje sadržajem. Instagram je vizuelna platforma koja se brzo razvija, stoga je od suštinske važnosti redovno objavljivati relevantan i privlačan sadržaj. Nemojte zanemariti moć storytelling-a – pripovedanje priče kroz vaše postove, jer to će vašem brendu dati ljudski ton i emocionalnu povezanost sa vašom publikom.

Još jedan ključan faktor jeste aktivno učestvovanje sa vašim pratiocima. Odgovaranje na komentare, postavljanje pitanja u opisu postova ili čak organizovanje nagradnih igara kako biste podstakli interakciju su sjajni načini da izgradite vernu zajednicu oko vašeg brenda. Takođe, pratite trendove i koristite relevantne hashtagove kako biste povećali vidljivost vaših postova.

Ako imate mogućnosti, razmislite o saradnji sa influenserima iz vaše industrije, jer to može doneti veliku dozu kredibiliteta i dosega vašem profilu. Međutim, budite pažljivi pri izboru influensera, jer autentičnost je ključna za uspešnu saradnju.

U zaključku, vođenje Instagram profila za vaš biznis zahteva konstantno praćenje i prilagođavanje strategije. Postavite merljive ciljeve, pratite analitiku i učite iz svojih postova kako biste stalno unapređivali vaš sadržaj. Sa doslednošću, kreativnošću i pažnjom prema vašoj zajednici, Instagram može postati moćan alat za izgradnju prepoznatljivog brenda i ostvarenje uspeha u digitalnom svetu.