Instagram za biznis

instagram
(Last Updated On: January 21, 2018)

Marketing strategija na društvenim mrežama podrazumeva i Instragram, a korišćnje ove društvene mreže odavno nije samo stvar privatnih fotografija koje se dele sa prijateljima.

Pravila za biznis naloge na Instagramu treba poznavati i primenjivati ih, koliko god se to može, u kombinaciji sa dosadašnjim aktivnostima. Evo nekih, uz pomoć kojih treba i ispraviti greške, ukoliko ih činite.

Instagram koristi uglavnom mlađa populacija (gotovo polovina naloga pripada grupi od 18 do 35 godina), pa to imajte u vidu. Sadržaj treba da bude aktuelan, kreativan i koristan.

Učestalost postova nije toliko važna koliko je bitan njihov kvalitet, zanimljivost, stalnost, doslednost. Velike kompanije uglavnom postavljaju sadržaje, u proseku, više od jednom dnevno. Rast broja objava dovodi do veće vidljivosti do određene granice – ni “zatrpavanje” pratilaca nije dobro.

Ne postoji univerzalno najbolje vreme za postove, sve zavisi od biznisa kojim se bavite i ciljne grupe korisnika, pratilaca, potencijalnih kupaca… Možete koristite i analitičke alate za praćenje reakcija na postove.

Poslovni korisnici ne bi trebalo da ignorišu Instagram Stories – Instagram priče koje se brišu posle 24 sata. One su posebno korisne za promocije koje biste inače obavili na sajmovima, u prodavnicama, na specijalnim događajima.

Koristite haštagove i tagove lokacija. Oni su u Instragramu, za razliku od drugih mreža, gotovo obavezni, pošto će korisnici vas, vašu ponudu i proizvode na taj način lakše pronaći.

Video može da dominira u odnosu na slike, ukoliko imate mogućnosti da ga kvalitetno napravite. Dokazano je da u komunikaciji sa potencijalnim kupcima, kao i na drugim mrežama, video sadržaji preuzimaju primat.

Originalni sadržaji koje postavljaju korisnici vaših proizvoda i usluga najbolji su za privlačenje pažnje, povećanje broja poseta, i regrutovanje novih kupaca.

Ne zanemarujte prateći tekst. Njegova dužina, istraživanja pokazuju, ne utiče na uspešnost u povećanju broja poseta. Ne zaboravite da Instagram savetuje 125 karaktera ili manje ako želite da tekst bude u svim opcijama vidljiv, ali je važnije od toga da se poruka adekvatno prenese.