Greške na mrežama

(Last Updated On: December 5, 2016)

Prisustvo kompanije na društvenim mrežama postalo je obavezno i o tome smo više puta govorili. Saveti u vezi sa tim, međutim, veoma često se prihvataju nedovoljno ozbiljno. Jednostavno, osobama koje preuzimaju ovaj posao čini se da o njemu znaju sve.

Kao upozorenje, neka posluži istraživanje u kojem su korisnici društvenih mreža odgovarali na pitanje šta je to što najviše zameraju kompanijama koje se oglašavaju. Da napomenemo – više od polovine ispitanih spremno je da obavi kupovinu posle preporuka na društvenim mrežama, a 86% ih odgovara da žele redovno da prate svoje omiljene brendove i čitaju njihove objave. Posoje, ipak, primedbe i aktivnosti koje kao kupci „teško opraštaju“.

facebook

Ukoliko ne odgovarate na upite četvrtina pratilaca će vam to ozbiljno zameriti, a 15% će vas odmah napustiti. Interesantno je da je preporuka da se odgovori veoma poznata, a da je mali broj kompanija dosledno sprovodi.

Ako ih svojim komentarima vređate po bilo kojoj osnovi, potencijalni kupci i fanovi vam neće oprostiti. Na društvenim mrežama se preporučuje odmerena i ozbiljna komunikacija.

Nije dobro da tekstovi budu preterano promotivni. Možete dati sasvim dovoljno informacija bez suvišnog hvaljenja proizvoda ili usluge, a čitalac će sam zaključiti koliko on vredi.

Mnogo ili premalo postova, tvitova, objava… Jasno je da se ne preporučuje ni jedno ni drugo.

Kada se trudite da izgledate mlađi nego što jeste, možete da zabeležite brojne „negativne poene“. Ovo znači da reči, uzrečice i popularne fraze koje koriste mladi imaju suptilna značenja i nisu primerena ozbiljnim brendovima. Gotovo trećina pratilaca kaže da napušta brendove koji pokušavaju da na ovaj način da budu „moderni“.

Slično je i sa lošim šalama, koje kompanije postavljaju na društvene mreže, sa idejom da će duhovitošću privući potencijalne kupce.

Ako poslušate sve napred navedeno, može se desiti da vaši sadržaji budu dosadni, što takođe nije dobro. Kompanija na društvenim mrežama mora kontinuirano i stručno da gradi svoj „personaliti“, a to ćete najbolje postići ako slušate druge, čitate komentare i odgovarate, usvajate znanja i savete…