Bez smanjenja poreza

(Last Updated On: )

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se Predlogom zakona o budžetu za 2017, koji će se pred poslanicima najverovatnije naći u ponedeljak, predviđa rekordno nizak deficit od 69,1 milijardi dinara ili 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na pitanje da li će sledeće godine biti smanjeni porezi i doprinosi na plate, ministar je odrečno odmahnuo glavom i novinarima pokazao ‘ne’.

calculator

“U ovaj budžet su ugrađena povećanja plata i penzija onako kako smo ranije govorili, za plate u javnom sektoru između pet i šest odsto i penzije za 1,5 odsto, dok je jednokratna pomoć bila uključena u budžet za 2016. godinu”, rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, udeo plata u budžetu je blago smanjen i iznosi 8,4 odsto, a cilj je da bude osam odsto.

Podsećamo da je predloženo da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine.

“Očekujemo da rasprava u načelu o predlogu budžeta u parlamentu počne u ponedeljak, da traje u utorak kako bi u sredu bio slobodan dan, a onda u četvrtak i petak se raspravljalo o amandmanima, pa se možda taj proces prelije i na vikend”, rekao je ministar Vujović.

Izvor: Fonet