Gradite poslovne veze od početka

(Last Updated On: )

Svaka veza u koju uložite napor da je izgradite i sačuvate može jednog dana da donese korist. Ovo posebno važi za poslovne veze preduzetnika i vlasnika malih firmi, koji moraju sami da rešavaju probleme i izazove iz različitih oblasti. Ne zanemarujte, zato, nove kontakte i trudite se da oni prerastu u korektne obostrano zadovoljavajuće veze.

Nekoliko je pravila koje treba imati u vidu kada upoznajete ljude u poslovnom ambijentu.

Uspostavite poverenje na pravi način. Iskrenost je važna, ali ne preterujte. Sa osobom koju ste tek upoznali podelite nekoliko informacija za koje zaključujete da su vam zajedničke. Budite diskretni, ne dosađujte, ne iznosite mnogo ličnih stvari i mišljenja, posebno ako je druga strana uzdržana.

Nemojte odmah davati svoj sud o temama o kojima druga strana govori. Podržite je na umeren i jednostavan način, na primer klimanjem glave i drugim vidovima neverbalne komunikacije. Pokažite da ste zainteresovani, da saosećate, ali bez upadanja u reč i nametanja svog mišljenja, sličnog ili različitog.

Ako već unapred znate šta je za tu osobu bitno, ili šta je njen problem, nemojte joj na glavnim pitanjima protivrečiti. Ukoliko to ne znate, usmerite pažnju na teme o kojima ona govori sa posebnim žarom i na njene stavove, pa se ne suprostavljajte otvoreno već prilikom upoznavanja. U daljoj komunikaciji možda ćete imati priliku da stvari razmotrite sa njene tačke gledišta, saznate uzroke i ublažite svoje neslaganje, ukoliko ga ima.

Ako vidite način na koji možete da pomognete vašem novom poznaniku davanjem informacija ili povezivanjem sa drugim ljudima, stavite mu to do znanja. Važi i suprotno. Saopštite bez preteranih emocija šta bi vam bilo potrebno i dozvolite da druga strana odreaguje. Pronađite uslugu i kontrauslugu koje bi bile slične težine i primerene vrednosti. Prilikom prvog susreta novouspostavljenu vezu ne treba opterećivati velikim očekivanjima.

Postavljajte pitanja, budite iskreno radoznali i zainteresovani za obostranu korist, a ne isključivo skoncentrisani na završavanje svojih poslova.

Od svake osobe možete nešto da naučite. Poenta u uspostavljanju uspešnih ranih odnosa je da se drugi u vašem društvu osećaju bezbedno i prijatno. Samo tako oni će poželeti da vas ponovo sretnu i da uspostavljene veze produbljujete.