Galenika se ipak prodaje

(Last Updated On: July 22, 2017)

Umesto strateškog partnerstva i prodaje manjinskog udela, u srpskoj fabrici lekova će do 1. septembra na prodaju biti ponuđen većinski paket akcija.

Radnici Galenike očekuju da će na tenderu učestvovati više investitora, izjavio je predsednik sindikata “Nezavisnost” u toj kompaniji Zoran Pantelić. On je agenciji Beta rekao da će se državni udeo, nakon konverzije dugova povećati na više od 90 odsto akcija. Ostatak je, kako navodi, u vlasništvu malih akcionara, radnika i bivših radnika.

On je dodao da za Galeniku ima zainteresovanih investitora i da je za njih dobro što će se prodavati većinski udeo, očišćen od dugova. Priprema se anketa koja bi trebalo da pokaže koliko zaposlenih je zainteresovano za socijalni program.

“Za nas je najvažnije koliki broj radnika će da ostane poslu. Zato ćemo uložiti napore da u pregovorima obezbedimo da što veći broj ljudi ostane da radi”,rekao je on.

Ministarstvo privrede objavilo je da se dogovorilo o modelu za rešenje problema i da postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra.

“Taj otkup je uslovljen sprovodjenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, Srbijagasa i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponudjen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala ‘Galenike”, navelo je Ministarstvo, a prenosi RTS.

Galenika ima 1.400 zaposlenih.

Vlada Srbije produžila je do 30. septembra rok do kada je državnim poveriocima preporučeno da ne naplaćuju prinudno dugove Galenike.

Vlada Srbije je poništila je prethodini postupak privatizacije Galenike, na predlog komisije koja je pregovarala sa jedinim ponudjačem za kupovinu udela u toj beogradskoj farmaceutskoj kompaniji. Postupak privatizacija Galenike sprovodjen je po modelu strateškog partnerstva, prodajom udela od 25 odsto po minimalnoj ceni od sedam miliona evra. Ponudu je dostavio samo britansko-ruski konzorcijum Fontijer farma Petrovarks sa kojim nije postigut dogovor zbog dugova Galenike prema bankama.

Izvor: Beta