Slobodna zona u bioskopima

(Last Updated On: )

U više od četrdeset srpskih gradova tokom maja i juna prikazuje se pet najboljih filmova beogradskog festivala “Slobodna zona”. Deseta, jubilarna “Slobodna zona” u Mladenovcu, Loznici, Subotici i Vranju imaće i tematski dodatak – dva filma koja se bave temom migranata.

Na programu se, naravno, nalazi pobednik po izboru publike – film “So zemlje” nemačkog reditelja Vima Vendersa, koji obrađuje 40 godina bogate karijere fotografa Sebastia Salgada i njegovo putovanje kontinentima, prateći večno menjajuće čovečanstvo, svedočeći svojim aparatom nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije.

Film kojim je svečano otvorena jubilarna “Slobodna zona” pred prepunim Sava centrom i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike, “20.000 dana na Zemlji” rediteljskog dvojca Ijana Forsajta i Džejn Polard, takođe će biti predstavljen publici širom Srbije. Radnja filma prati muzičara i autora Nika Kejva i njegov dvadesethiljaditi dan života,

Publika će imati priliku da vidi i poslednji film priznatog palestinskog reditelja, Hani Abu Asada, “Omar”, napeti triler koji drži pažnju od početka do kraja o izdaji, navodnoj i realnoj, na okupiranim teritorijama Palestine.

Na repertoaru ovogodišnje turneje nalazi se i ostvarenje islandskog reditelja Benedikta Erlingsona “O konjima i ljudima”, urnebesan i čudesan debitantski film i jedinstvena oda vezi izmedju ljudi i konja na Islandu, kao i dokumentarni film Huberta Saupera “Dolazimo kao prijatelji” koji raskrinkava podmukle metode savremenog kolonijalizma.

Filmovi koji se bave sudbinom migranata su “Timbuktu” Abrerahmana Sisakoa i “Srbistan” Želimira Žilnika. “Timbuktu” se ima za temu dinamiku između stanovnika afričkog grada koji se našao na udaru islamskih ekstremista, dok “Srbistan” obrađuje sudbine ilegalnih imigranata koji traže azil u Srbiji. Ova dva filma će se u saradnji i podršku Grupe 484 prikazati u u Mladenovcu, Loznici, Subotici i Vranju.

slobodna zona

Prve stanice na turneji “Slobodne zone” su Smederevo i Zaječar, a odmah iza njih slede: Čačak, Dimitrovgrad, Bečej, Bačka Palanka, Novi Pazar, Požega, Subotica, Pančevo, Ruma, Loznica, Lazarevac, Sombor, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Kruševac, Darosava, Vranje, Bor, Prijepolje, Vršac, Mladenovac, Zrenjanin, Inđija, Paraćin, Leskovac, Negotin, Odžaci, Novi Bečej, Kanjiža, Mokrin, Aranđelovac, Prokuplje, Valjevo, Užice, Šabac, Loznica, Sremska Mitrovica, Obrenovac, Darosava.

Izvor: Blic