Spremni za put?

(Last Updated On: June 23, 2016)

Ukoliko ovog leta idete na put u inostranstvo automobilom, biće vam potrebno nekoliko dokumenata.

Ppored ličnih dokumenta kao što su pasoš i vozačka dozvola ili recimo putno osiguranje, koje može biti i besplatno u slučaju da niste znali, za ulazak u određene zemlje neophodna je i međunarodna vozačka dozvola kao i zeleni karton.

Kako nabaviti Međunarodnu vozačku dozvolu?

Da biste pokrenuli postupak vađenja međunarodne vozačke dozvole (MVD) potrebno je da lično podnesete zahtev i sledeća dokumenta:

  1. Važeću vozačku dozvolu, izdatu u Republici Srbiji (nacionalna vozačka dozvola)
  2. Važeću ličnu kartu ili pasoš
  3. Dve fotografije formata 3,5 x 4,5 cm
  4. Zahtev za izdavanje MVD na obrascu propisanom od strane Auto-moto saveza Srbije (AMSS)
  5. Dokaz (primerak uplatnice) o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 740 rsd.

Cena mađunarodne vozačke dozvole iznosi 2.000 rsd i važi 3 godine od datuma izdavanja. Štampana je na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku. Neke od zemalja koje zahtevaju da posedujete ovaj dokument su Grčka, Italija, Nemačka, itd.

Zeleni karton (Zelena karta)

Zeleni karton predstavlja Međunarodnu kartu za osiguranje automobila i to je zapravo međunarodna polisa osiguranja vašeg automobila koja pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu. Prilikom registracije vašeg automobila možete preuzeti zeleni karton u osiguravajućem zavodu u kojem je vaše vozilo osigurano.

Da biste izvadili zeleni karton potrebno je da priložite sledeću dokumentaciju:

  1. Polisu obaveznog osiguranja na uvid
  2. Saobraćajnu dozvolu.

Cena zelenog kartona iznosi 2.000 rsd i važi do isteka premije obaveznog osiguranja. Posedovanje zelene karte obavezno je kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Tunis, Maroko.

nissan-885309_640

Upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ukoliko na put krećete tuđim automobilom, neophodno je da izvadite punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Cena dozvole iznosi 1.500 rsd i možete je nabaviti u Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

Neophodna dokumentacija za izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom:

  1. Važeća lična karta vlasnika vozila
  2. Važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila
  3. Saobraćajna dozvola za vozilo

Rok važnosti dozvole se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila iizdaje se najduže za rok od godinu dana, ali može i kraće na zahtev vlasnika vozila.

Izvor: putujsigurno.rs