EIB i Erste Banka dogovorile zajam od 30 miliona evra za snažan oporavak MSP

evropska unija eib krediti
(Last Updated On: )

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste banka ad Novi Sad (EBS) dogovorile su se o zajmu od 30 miliona evra koji omogućava snažan oporavak malih i srednjih preduzeća i srednjih preduzeća u Srbiji kao odgovor na kontrakciju izazvanu COVID-om. Zajam će omogućiti EBS-u da pozajmljuje kompanije koje su teško pogođene pandemijom, podržavajući ih u zadržavanju radnih mesta, očuvanju likvidnosti i osiguravanju kontinuiteta poslovanja. Ovo je prva operacija u Srbiji u okviru EIB-ovih 400 miliona evra finansijskih programa namenjenih privatnom sektoru na zapadnom Balkanu za brzi odgovor i oporavak od pandemije COVID-19, najavljenog na Samitu EU o zapadnom Balkanu održanom u Zagrebu aprila 2020. godine.

Zajmovi će biti dostupni kompanijama koje posluju u različitim sektorima, kao što su trgovina na veliko i malo, smeštaj, transport, hrana i piće i uslužne delatnosti, snažno pogođene pandemijom. EU je strateški partner Srbije zbog visoke ekonomske integracije sa EU. Sredstvima iz banke EU, EBS će pomoći održivom ekonomskom oporavku srpskih MSP rešavajući njihove kratkoročne potrebe za obrtnim kapitalom, ali istovremeno omogućavajući ulaganja sa dužim rokom dospeća.

Potpredsednik EIB Dario Scannapieco rekao je: “Procene pokazuju da je oko 85% srpskih MSP negativno pogođeno krizama, dok je 60,5% kompanija moralo drastično da smanji svoje proizvodne kapacitete. Shvatamo da bez hitne podrške privatnom sektoru, ekonomska recesija koju je pokrenula pandemija dalje će eskalirati, ometajući sveukupni socio-ekonomski oporavak zapadnog Balkana.Zato su EIB i inicijativa Tim Evropa udružili snage da ubrizgaju preko potrebnu likvidnost malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju preko 60% aktivno stanovništvo u Srbiji. Čineći to, nadamo se da ćemo ih podstaći da izdrže ekonomsku krizu i uspostave put za njihov dugoročni oporavak “ “U ovo krizno vreme, sada više nego ikad, našim klijentima je potrebna podrška da uspešno prevaziđu sve izazove sa kojima smo se suočili. Očuvanje zdravlja ljudi, ali i preduzeća i radnih mesta trenutno predstavlja najveći prioritet za naše preduzetnike. Na raspolaganju smo im sa razne vrste podrške, i veoma smo ponosni što je Erste banka prva banka u Srbiji sa kojom Evropska investiciona banka započinje ovaj važan program koji će malim, srednjim preduzećima i srednjim preduzećima pružiti nove izvore likvidnosti pod povoljnim uslovima, kao i mogućnost finansiranja obrtnog kapitala i investicija “, rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

EIB i EBS imaju beleške o uspešnoj saradnji u pružanju podrške malim i srednjim preduzećima u regionu. Od 2009. do danas, EIB je u srpsku ekonomiju uložila preko 1,8 milijardi evra, što je pomoglo zadržavanju preko 320 000 radnih mesta.