Društvene mreže u 2018. godini

(Last Updated On: September 2, 2017)

Ulaskom u poslednju trećinu godine pojavljuju se prve prognoze i predviđanja za narednu. Čini se da su najažurniji i najnestrpljiviji marketing stručnjaci, kojima je, zbog prirode posla, značajno da uvek budu korak ispred drugih.

U svetskim medijima, na primer, možemo već da pročitamo šta je to što će obeležiti društvene mreže, pa je zanimljivo da razmišljanja marketara i domaći menadžeri i preduzetnici čuju.

Analitika društvenih mreža već se kreće ka novim mogućnostima, koje će u budućnosti obezbediti da korisnici dobijaju još personalizovaniji sadržaj. To znači da ćemo i na društvenim mrežama kao kupci i potrošači sve više nailaziti na podatke u skladu sa našim prethodnim ponašanjem, interesovanjima i potrebama.

Preklapanje osobina društvenih mreža postaće još izraženije, tako da će biti potrebno pažljivije birati mrežu za najveći naglasak i to, uglavnom, na osnovu dominantnog profila korisnika. U izboru može poslužiti i analitika sopstvenog prisustva, koja će, takođe, u 2018. godini pružiti dodatne mogućnosti.

Slušanje reakcija korisnika mreža još više će dobiti na značaju, odnosno potrebno mu je pokloniti izuzetnu pažnju ako se želi uspeh. Na društvenim mrežama, na primer, često se postavljaju pitanja “gde mogu da kupim” ili “možete li da mi preporučite”, a odgovore, u ogromnom broju slučajeva, daju samo fizička lica, a ne kompanije. Ovu priliku treba iskoristiti.

Uzlet video klipova će se nastaviti i biće ih bukvalno svuda.

Čak i Fejsbuk, koji u startu nije projektovan tako, “postaje sve”mobilniji”. Predviđa se da će do 2020. godine 59% Amerikanaca pristupati Fejsbuku samo sa mobilnih uređaja, a 80% prihoda kompanija od advertajzinga već dolazi od oglasa viđenih na mobilnim aparatima.

Znate li šta su čet botovi? Ako ne znate – naučićete. Na Fejsbuku, na primer, to su aplikacije koje se povezuju sa stranom kompanije i upravljaju porukama na Messenger-u. Ideja je da se komunikacija obavlja brzo i da potencijalni kupac dobije sve informacije koje su baš njemu potrebne – odmah.