Disciplina i detaljna dezinfekcija

(Last Updated On: March 22, 2020)

Prisustvo korona virusa u potpunosti je promenilo naše živote. Saznali smo, na primer, da čak i blistavo čiste i glatke površine kakve su PVC stolarija, staklo, keramičke pločice… zahtevaju dodatnu pažnju. Pojedine vrste štetnih mikroorganizama, i novi korona virus između ostalih, na njima se zadržavaju čak i u uslovima redovne higijene, ako sredstva koja koristimo nisu dovoljno moćna.

Tokom epidemije, virusi se nalaze u okruženju. Prenošeni kašljem i kijanjem zaraženih, ali i na rukama, cipelama, odeći koju donosimo u stan, oni stižu na kvake, ključeve, prekidače… Moguće je, tako, da nekoliko dana posle ulaska u kuću ili kacelariju, zbog nepoštovanja higijenskih mera, boravimo u prostoru u kojem su zaraženi rukohvati na stolicama, tastature, PVC prozori, daljinski upravljači, mobilni telefoni… ali i kuhinjske radne površine, trpezarijski stolovi, posuđe… A put do vaših očiju, usta i disajnih organa, odatle je veoma kratak.

Naučnici sa nemačkog univerziteta Grajfsvalt (Universität Greifswald) su došli do saznanja da korona virus na plastičnim površinama može da preživi do devet dana, a do pet dana na metalnim, PVC, teflon i keramičkim površinama. Na papiru ostaje 4-5 dana, na drvenim i staklenim površinama četiri dana. Dva dana može da se zadrži čak i na zaštitnoj opremi za jednokratnu upotrebu koju koriste nedicinski radnici, a do osam sati na Latex rukavicama.    

Podsećamo, zato, na striktno pridržavanje svega što ovih dana u svim medijima možete da čujete.

Redovno detaljno pranje ruku sapunom i dezinfekcija svih površina na koje pretpostavljate da virus možete da unesete je prioritet, uz potpunu zabranu dodirivanja očiju, nosa i usta. Statistika kaže da ih, svesno ili ne, čovek u proseku dodirne u budnom stanju 23 puta, pa je preporuka da uvek  imate kod sebe čistu papirnu maramicu i upotrebite je umesto ruke, ako baš morate.