Disciplina i detaljna dezinfekcija

Prisustvo korona virusa u potpunosti je promenilo naše živote. Saznali smo, na primer, da čak i blistavo čiste i glatke površine kakve su PVC stolarija, staklo, keramičke pločice… zahtevaju dodatnu pažnju. Pojedine vrste štetnih mikroorganizama, i novi korona virus između ostalih, na njima se zadržavaju čak i u uslovima redovne higijene, ako sredstva koja koristimo nisu dovoljno moćna.

Tokom epidemije, virusi se nalaze u okruženju. Prenošeni kašljem i kijanjem zaraženih, ali i na rukama, cipelama, odeći koju donosimo u stan, oni stižu na kvake, ključeve, prekidače… Moguće je, tako, da nekoliko dana posle ulaska u kuću ili kacelariju, zbog nepoštovanja higijenskih mera, boravimo u prostoru u kojem su zaraženi rukohvati na stolicama, tastature, PVC prozori, daljinski upravljači, mobilni telefoni… ali i kuhinjske radne površine, trpezarijski stolovi, posuđe… A put do vaših očiju, usta i disajnih organa, odatle je veoma kratak.

Naučnici sa nemačkog univerziteta Grajfsvalt (Universität Greifswald) su došli do saznanja da korona virus na plastičnim površinama može da preživi do devet dana, a do pet dana na metalnim, PVC, teflon i keramičkim površinama. Na papiru ostaje 4-5 dana, na drvenim i staklenim površinama četiri dana. Dva dana može da se zadrži čak i na zaštitnoj opremi za jednokratnu upotrebu koju koriste nedicinski radnici, a do osam sati na Latex rukavicama.    

Podsećamo, zato, na striktno pridržavanje svega što ovih dana u svim medijima možete da čujete.

Redovno detaljno pranje ruku sapunom i dezinfekcija svih površina na koje pretpostavljate da virus možete da unesete je prioritet, uz potpunu zabranu dodirivanja očiju, nosa i usta. Statistika kaže da ih, svesno ili ne, čovek u proseku dodirne u budnom stanju 23 puta, pa je preporuka da uvek  imate kod sebe čistu papirnu maramicu i upotrebite je umesto ruke, ako baš morate.

Tekstovi na sličnu temu
Bez novih antikovid mera
Popuštanje zabrana od danas na snazi
Stanje dobro, popuštanja nema
Građanima dostupan Digitalni zeleni sertifikat
Vakcinisanima dodatna pomoć države

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *