Digitalna ekspedicija putuje Srbijom

(Last Updated On: )

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je da će karavan “Digitalna ekspedicija”, koji podrazumeva edukaciju građana o digitalnim veštinama, posetiti Priboj 21. i 22. aprila.

Jovanović je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da je cilj karavana da se građani različitih uzrasta upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, uz napomenu da će karavan tokom ove godine obići deset gradova i opština u Srbiji.

On je podsetio na to da je projekat „Digitalna ekspedicija“ pokrenut pretprošle godine na inicijativu premijerke Srbije Ane Brnabić, a da je u ovoj godini prva stanica bio Bor, gde su građani kroz predavanja imali prilike da steknu digitalna znanja.

Ministar je objasnio da je specifičnost ovogodišnje digitalne ekspedicije u tome što je velika pažnja posvećena najstarijim sugrađanima za koje će biti formiran “digitalni kutak”, prostor u kome će moći da pohađaju posebno osmišljene kurseve i edukuju se o korišćenju novih tehnologija.

Jovanović je rekao da je poseban akcenat na našim starijim sugrađanima, domovima za penzionere i udruženjima penzionera, a cilj je da im se približi elektronska uprava.

Uverili smo se u Boru da oni koriste usluge elektronske uprave, da često poručuju izvod iz matične knjige rođenih putem portala eUprava ili zakazuju termine kada treba da zamene svoje lične karte i pasoše, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, pažnja se posvećuje i najmađima, kroz predavanja o digitalnoj bezbednosti i opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama.

On je ukazao na to da se više od 70 odsto najmlađih informiše putem društvenih mreža i da većina njih ima TikTok nalog, zbog čega je neophodno da znaju na koji način treba bezbedno da koriste različite onlajn platforme.

Ministar je uputio poziv našim najpoznatijim influenserima na tim mrežama da pričaju sa decom i da im objasne kako da se ponašaju prilikom korišćenja društvenih mreža i koji su to izazovi koji postoje na njima.

Jovanović je predočio da je za učenike osnovnih i srednjih škola kreirana serija radionica na temu bezbednog korišćenja interneta, kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti.

Radionice će držati Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, organizacija „Propulsion“ i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji će im ujedno predstaviti i brošuru “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, nastalu u okviru programa Nova pismenost.

Tokom naredna tri meseca karavan će posetiti i Kikindu, Zrenjanin, Sombor, Prokuplje, Brus, Valjevo, Sremsku Mitrovicu i Zaječar.

Karavan “Digitalna ekspedicija” sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom „Propulsion“.