Dati novac i odmor radnicima

(Last Updated On: August 13, 2019)

Povećanje produktivnosti najznačajniji je cilj svakog direktora, menadžera, vlasnika kapitala… Motivisani radnici koji koriste optimalno vreme na poslu i upotrebljavaju sredstva na najbolji način, praveći maksimalan broj proizvoda i pružajući visokokvalitetne usluge prioriteti su neophodni za uspeh.

Istraživanja u oblasti procesa rada uglavnom daju slične rezultate, ali nejpoznatije svetske agencije koje se njima bave ne propuštaju da uporno naglašavaju – dajte zaposlenima veće plate i više  godišnjeg odmora i problem će biti rešen.

U poslednjim mesecima ovim pitanjima najviše se bave Britanci, suočeni sa kontinuiranim padom produktivnosti svojih radnika, i zabrinuti za ono što sledi – Bregzit i posledice izlaska iz Evropske unije po bitansku ekonomiju.

Ono što važi za Ostrvo, međutim, primenljivo je i u najvećem broju drugih ekonomija – stimulisanje zaposlenih sasvim konkretnim podsticajima učiniće da oni lakše prihvate promene u tehnologijama, budu spremni da uče i usavršavaju se, primenjuju savete na radnim mestima… Posebno je važno, pokazuju istraživanja, kontinuirano i u kraćim razmacima podizati minimalnu cenu rada. Na taj način će radnici u proizvodnji biti zadovoljniji, a kad im se, pored toga, da više vremena i prilika da višak novca potroše, efekti na ukupnu ekonomiju mogu biti samo pozitivni. Sve zajedno je, tvrdi se, dobra preventiva za finansijsku krizu o kojoj se poslednjih meseci sve češće piše.

Propuštene zarade za kompanije i privredu u celini, zbog pada produktivnosti, sigurno su dovoljno zabrinjavajući iznosi, koje treba uporediti sa troškovima vezanim za podizanje plata i dodatne dane praznika i godišnjih odmora. Razmišljanjem na duži rok, u ovoj oblasti, trebalo bi da se pozabave odgovorni za odlučivanje na svim nivoima privredne aktivnosti, smatraju analitičari.