Da li Sunce uništava korona virus

(Last Updated On: April 11, 2020)

Mnogo kontradiktornih informacija prisutno je u poslednje vreme, vezano za uticaj letnje sezone na aktivnost korona virusa.

Svi se nadamo da će, slično kao grip, virus oslabiti i nestati sa prvim visokim temperaturama, ali postoje podaci koji nas uveravaju u suprotno. Zbog čega, na primer, ima obolelih u zemljama u kojima su temperature odavno prešle tridesti stepen Celzijusove skale, a UV zračenje se definiše kao ekstremno opasno?

Naučnici odgovor nemaju.

Jedan od opravdanih razloga zbog kojih stručnjaci ne daju savete je što je za odgovore rano. Virus je nov, sličan kao druge vrste korona virusa, ali i dovoljno različit. Drugi razlog za oprez je što bi građani mogli, oslonjeni na nepotpune podatke, da u opasnost dovedu sebe i druge.

Sunčanje predmeta za koje sumnjamo da su bili u kontaktu sa obolelom osobom može da se izvede, ali je uspeh pod velikim znakom pitanja. Za virus Kovid-19 nema dovoljno podataka koliko izlaganje treba da traje, ni koja jačina UVA i UVB zrakova treba da bude. Zračenje koje dolazi od Sunca zavisi od doba dana, godišnjeg doba, vremenskih uslova, geografske širine, zagađenosti vazduha. Variranja tokom dana su tolika da jutarnje i popodnevno sunce ima po nekoliko puta manju snagu od onog oko podneva.

Sunčanje kože je, pored svega, i opasno. Ne smemo zaboraviti brojna upozorenja o oštećenjima kože i povećanju rizika od karcinoma zbog izlaganja suncu bez zaštite. Ako ste već inficirani, i virus se nalazi na sluzokoži, sunce ga neće ni dotaći.

Činjenica je da sunce i visoke temperature smanjuju infektivnost virusa gripa. Činjenica je i da sunce dezinfikuje vodu – ako je ostavite u providnoj flaši na suncu oko šest sati stvara se jedinjenje slično hidrogenu. Sunce jeste u izvesnoj meri dezinficijens, više prosečne osunčanosti severne hemisfere nam sledi, ali je otvoreno pitanje da li će nam to pomoći u slučaju novog korona virusa.

Kovid-19 se svetom proširio toliko da je došlo do pandemije. Pored specifičnosti samog virusa, i pandemija ima svoje zakonitosti. Čak i ako virus oslabi zbog toplijeg vremena, opasnost ostaje, pošto se na “očišćene” teritorije može uneti spolja. Potrebno je da se u čitavom svetu dostigne izvestan nivo izlečenja i imuniteta, da bismo zaista mogli da odahnemo.