Da li su zubni implanti rešenje za vas

(Last Updated On: )

Čini se da nedostatak zuba nikada nije bilo lakše nadoknaditi. Zubni implanti, do pre nekoliko godina skupi i mnogima nedostižni, postali su široko dostupni.

Sve prednosti su na njihovoj strani. Implanti su komforniji i estetski prihvatljiviji od klasičnih zubnih proteza, a rešenje su i za slučajeve u kojima nije moguće postaviti zubni most.

Podsećamo, zubni implant je veštački koren zuba. Napravljen je od posebnog materijala i ugrađuje se hirurškom intervencijom u vilicu, na mesto gde je koren nedostajućeg zuba bio. Zubni implanti postaju nosači pomoću kojih stomatolog može da vrati izgled i funkcionalnost zuba na idealan način.

Pitanja vezana za sam proces, trajanje postupka i cenu postavićete u ordinaciji, ali je poželjno da unapred imate informacije o kojima govorimo u nastavku.

Pre ugradnje implanta potrebno je obaviti nekoliko provera. Preduslov za uspeh su zdrave desni i dovoljna gustina kosti, kako bi implant mogao da se fiksira. Osim pregleda, neophodni su i rendgen snimci. Ovo ne znači da implanti ne dolaze u obzir ako imate problem sa oralnim zdravljem. Stomatolog će tada predložiti lečenje i dodatne tretmane, kako bi se stanje saniralo ili na drugi način omogućili uslovi za ugradnju. U nekim slučajevima više stomatologa specijalista moraju biti uključeni, u nizu intervencija koje mogu da traju mesecima.

Posle svega što ste prošli, najmanji problem će biti održavanje. Ako želite da vaš “holivud smajl” blista što duže, moraćete striktno da poštujete savete u toku i posle završetka protetskih radova. Lekar će vam preporučiti šta da radite ako posle hirurške intervencije imate bolove, otok, krvarenje, reći če vam šta su znakovi eventualne infekcije, kada nastupa zarastanje. Dobićete uputstva za održavanje oralne higijene, a svakako ćete morati da idete na redovne kontrole i postupke prilagođavanja. Izbegavanje pušenja, alkohola, tvrde i lepljive hrane samo su neke mere u početnom periodu.

Problemi do kojih može da dođe su retki, ali ih treba pomenuti. Ugradnja implanta može da ne uspe, ili se može dogoditi da implant pukne. Oštećenje nerva, infekcija ili problemi sa sinusom takođe se dešavaju. Navedena stanja mogu biti sprečena, a svakako izlečena, ali se dešava da utiču na postupak, mogućnost nadoknade zuba, trajnost implanata.

Da biste rizik sveli na najmanju meru, savetuje se da izaberete stručnjake sa iskustvom, specijaliste koji se ovim poslom bave dugo. Ugradnja implanata nije jeftina. U pitanju su, pored estetike, funkcionisanje zubne nadogradnje i vaše zdravlje. Stomatolog ekspert će vam sigurno dati objektivnu procenu i obaviti pripremu na pravi način, ako smatra da su zubni implanti najbolje rešenje za vas.