Da li je vaš biznis na Google mapi?

(Last Updated On: )

Bila bi prava šteta da u svom marketingu ne koristite Google mape, potpuno besplatan servis pretraživača Google. Označite pravilno vašu lokaciju i potencijalni kupci će moći lako da vas pronađu, provere vašu reputaciju i ukažu vam poverenje.

Evo primera podataka koji se vide na Google pretrazi za Linea Milanović doo (firma koja se bavi luksusnim nameštajem i enterijerom).

Evo nekoliko saveta kako iskoristite Google mape na pravi način.

Da bi se vaša firma našla na Google mapi kao poslovni subjekat, potrebno je da otvorite Google My Business profil. On će biti ubuduće povezan sa vašim Google nalogom i Gmail adresom.

Generalno, postoje dve vrste lokacija – precizne, na koje klijenti mogu doći kod vas i, za kompanije koje nude usluge a nemaju sedište sa zaposlenima, lokacija za teritoriju na kojoj odlaze kod korisnika.

Pošto popunite sve informacije koje se od vas traže, primenite nekoliko pravila.

Prvo, obezbedite svoj nalog sa što više dobrih fotografija. Osobe koje pretražuju trebalo bi da vide vaš prostor, opremu, proizvode, ljude kojima pružate usluge… Za ovaj posao nisu neophodne fotografije visoke rezolucije, tako da ih možete napraviti sami, čak i mobilnim telefonom i izabrati one kojima ste najzadovoljniji. Svaku fotografiju imenujte nazivom firme i ključnim rečima za posao, odnosno onim što se na slici nalazi. I zapamtite – što više fotografija, to bolje.

Ako imate sajt, postavite na njega i svoj Google Map profil.

Posete vašem mestu na Google mapi su veoma važne za vašu poziciju u Google pretrazi. Takođe, što više imate ocena korisnika, bolji će vam biti rejting na pretraživaču. Zamolite zadovoljne kupce, ali i poznanike i prijatelje, da napišu svoje utiske i ocene vašu firmu.

Proverite sve informacije koje ste dali – one moraju da budu tačne i ažurne. Radno vreme, adresa, veb adresa, kontakt telefoni… moraju da “rade”, što treba s vremena na vreme i lično testirati.

Ne zaboravite da konkurencija ne okleva – vaši eventualni propusti mogu negativno da se odraze na pretrage i uskrate vam mogućnost da na ovaj način steknete nove kupce. Što je konkurencija veća, vaš profil treba da bude bogatiji, zanimljiviji i sa više ocena korisnika.