Covid-19 vakcine, počelo prijavljivanje zainteresovanih

(Last Updated On: January 11, 2021)

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će građani od danas moći da se prijavljuju na sistem preko kojeg će moći da iskažu želju da se vakcinišu.

Taj sistem se nalazi na veb adresi euprava.gov.rs i uspostavljen je u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

Od četvrtka će moći to da učine i preko kontakt centra. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bismo u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije”, objasnila je Brnabić.

Kada se pristupi sajtu, potrebno je popuniti formular osnovnim podacima– matični broj (JMBG), ime i prezime, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona. Postoji i polje za fiksni telefon koje nije neophodno popuniti.

U formular nije potrebno uneti adresu stanovanja. Nakon toga, potrebno je odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu.

Kada popune osnovne podatke, građani se izjašnjavaju o tome da li iskazuju interesovanje za bilo koji tip vakcine koji je u upotrebi u Srbiji ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom.

Građani koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu vakcine “Fajzer-Biontek” i “Sputnjik”, koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji –”Sinofarm”, “Moderna” i “Astra Zeneka”.

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje o specifičnim oboljenjima. Ukoliko imate specifična oboljenja, od vas će se tražiti podatak o tome o kom oboljenju je reč. Moguće je odabrati više specifičnih oboljenja.

Poslednje pitanje u formularu odnosi se na to da li osoba koja je zainteresovana za vakcinaciju ima takve zdravstvene probleme da ne može da napusti mesto stanovanja.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje “Batut”, koji će odrediti datum i mesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Interesovanje mogu da iskažu i strani državaljani sa prijavljenim boravkom u Srbiji, koji, umesto matičnog broja, treba da unesu evidencioni broj stranca, dok osobe bez prijavljenog boravkau Srbiji treba da unesu broj svog pasoša.

Izvor: RTV