Cene kao prošlogodišnje, samo Egipat skuplji

(Last Updated On: )

Turističke agencije najavile su početak prodaje aranžmana za letovanje u Grčkoj od ove nedelje, ali zbog pandemije korona virusa još ima nedoumica oko broja putnika u autobusu, a i problema zbog visoke cene PCR testa.

Izvršni direktor turističke agencije “Kompas” u Novom Sadu Boris Eremić rekao je za Betu da se još čeka protokol o uslovima putovanja, ali za sada se zna da “nema šopinga i kretanja iz mesta u mesto jer to ne mogu ni Grci”.” Prvi putnici za Grčku ni pre pandemije nisu otputovali u tu zemlju pre kraja maja. Sada čekamo protokol o dozvoljenim broju putnika u autobusu da bi mogli da objavimo cene”, rekao je Eremić.

Dodao je da je velika prepreka cena PCR testa za decu od 9.000 dinara jer aranžmani za Grčku koštaju 30.000-40.000 dinara, a test za dvoje dece 18.000 dinara.

On je rekao da su Grci zadržali pravo da na granici nasumice rade brze testove bez obzira na potvrdu o vakcinaciji kako bi sprečili moguće manupulacije putnika.

Prema rečima direktora “Sabre” Vladimira Vlaha postoji veliko interesovanje putnika za Grčku i Tursku, a treća najtraženija destinacija je Egipat, da realizuju vaučere o zamenskim putovanjima, ali i da uplate novi aranžman.

“Cene aranžmana se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu. Putnici se preko naše agencije mogu prijaviti i za prioritetnu vakcinaciju”, rekao je Vlaho.

Komercijalni direktor agencije “Plana turs” Milan Vasić rekao je da je veliko interesovanje gradjana za Grčku, Tursku, Egipat, Dubai i Bugarsku i da je za te zemlje neophodna potvrda o revakcinaciji ili PCR test.

On je rekao da postoji mogućnost da se u junu ukine PCR test za putovanje u Tursku, kao i da Egipat prizna potvrdu o revakcinaciji.

Za sada je, kako je rekao, moguće letovati bez uslovljavanja vakcinacijom ili testom u Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, koja je najavila popust od 20 odsto za Ohrid i Strugu i u Bosni i Hercegovini.

Postoji mogućnost da se za Grčku, kako je rekao, umesto PCR testa uvede brzi antigenski test koji je dosta jeftiniji i košta 3.500 dinara.

Za odlazak u Grčku sada je neophodno 24 sata pre putovanja popuniti PLF formular sa podacima o putniku i destunaciji na koju se odlazi na ngleskom, nemačkom ili francuskom jeziku.

Vasić je rekao da su cene letovanja skoro nepromenjene, osim što je Egipat korigovao cene hotelskog smeštaja za oko 20 odsto, što aranžman poskupljuje oko 20-30 evra.

Izvor: Beta