Bogati razmišljaju drugačije

bogati razmisljaju
(Last Updated On: )

Bogati, za razliku od drugih ljudi, ne razmišljaju o stvarima koje ne mogu da uspeju, smatra kanadski pisac, biznismen i motivator T. Harv Eker.

U knjizi “Tajne uma milionera” on kaže kako postoji jedna samo naizgled bezopasna navika koju imaju ‘obični’ ljudi, a od koje bogati zaziru, a to je da ovi prvi vole da se žale.

“Prigovarati o svemu je sigurno najgora stvar koju možete činiti svom bogatstvu”, prenosi “Biznis insajder” Ekerove reči On naime tvrdi da nas prigovaranje navodi da se fokusiramo na ono što nije dobro u našim životima, umesto da vreme koristimo da se obaziremo na ono što može uspeti i da zapravo pozitivne stvari privlače pozitivne rezultate.

“Kada se neprestano žalite, kao da dozivate negativne stvari u svoj život”, smatra on, a još nešto što utiče na naš finansijski uspeh jeste okruženje, tačnije – prijateljstva i veze koje imamo.

rich

Stiv Sajbold, milioner koji je intervjuisao preko 1200 bogataša, zaključio je da su bogati mnogo izbirljiviji u odabiru ljudi s kojima se druže i da ti odabiri imaju uticaj na njihovo bogatstvo.

Eker ima slično viđenje kada govori o negativnoj energiji koju privlačimo kada se žalimo, jer ne možemo da ostanemo pozitivni ako smo okruženi ljudima koji se stalno žale i kojima je ‘sve teško’. Isto tako, s vremenom se naviknete na taj smer razmišljanja, pa se ulovite kako i sami čekate svoj red da počnete sa prigovorima o sopstvenom životu.

“To je krug u koji se lako upadne” zaključuje Eker i poručuje da ako želimo finansijski preokret i hoćemo da napredujemo, treba da prestanemo da se žalimo.

“Morate birati svoje misli i reči i podsećati se da, uprkos svemu, u najvećem delu sami kreirate svoj život”, smatra Eker.

Izvor: B92