Baza nelegalnih objekata

(Last Updated On: )

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostupna je od pre nekoliko dana baza nezakonito izgrađenih objekata u Srbiji.

Pomoćnica ministra građevinarstva Darinka Đuran rekla je novinarima da u Srbiji ima više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata i da je proces ozakonjenja pokrenut 16. januara. Ona je objasnila da je za 50 dana popisano 1,6 miliona nezakonito izgrađenih objekata, čime je završena prva faza tog procesa.

“Druga faza završava se objavljivanjem ove baze, u kojoj tačno može da se vidi koliko ima nezakonito izgrađenih porodičnih, proizvodnih, stambenih, komercijalnih, ekonomskih objekata u svakoj opštini i gradu”, istakla je Đuran.

Kako je rekla, sledeći korak je donošenje rešenja građevinskih inspektora, što je preduslov da bi jedan objekat ušao u proces ozakonjenja, a cilj je da se u naredne tri godine završi čitav proces ozakonjenja.

“Kada smo 16. januara krenuli da se bavimo ovim, u Srbiji je bilo doneto svega oko 30.000 rešenja o ozakonjenju, a danas je više od 86.000 donetih rešenja”, navela je Đuran.

Ona je dodala da je za građane bitno da znaju da će sve što je popisano biti predmet ozakonjenja, jer, kako je rekla “ranije su gubili veru da će im objekti biti legalizovani, a sada mogu da vide da je njihov objekat unet u bazu”.

“Cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta je 5.000 dinara, a prema projekcijama, država bi na osnovu taksi trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara”, istakla je Đuran.

Ona je dodala da su prema analizama gradovi u kojima ima najveći broj nelegalizovanih stambenih i porodičnih objekata, gotovo milion od ukupnog broja, Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Čačak i Leskovac.

“Novac od taksi se može ulagati u infrastrukturu, da bi građani upravo kroz tu uplatu dobili adekvatnu komunalnu strukturu”, objasnila je Đuran.

Ona je najavila da je naredni korak tog Ministarstva da unesu i katastarske parcele za svaki pojedinačni objekat u bazu, kako bi “na neki način pružili građanima sigurnost da će se njihov objekat konačno ozakoniti i dobiti realnu tržišnu cenu”.

Zainteresovani bazu, u kojoj je samo spisak objekata po gradovima i strukturi, mogu pogledati na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na strani DOKUMENTI > OSTALI DOKUMENTI > SEKTOR ZA GRAĐEVINSKE POSLOVE, SPROVOĐENJE OBJEDINJENE PROCEDURE I OZAKONJENJE > BAZA NEZAKONITO IZGRAĐENIH OBJEKATA.

Izvor: Beta