Banke ne primaju švajcarce

(Last Updated On: )

Švajcarski franak odnedavno je postao nepoželjan u bankama koje posluju u Srbiji. Kako Blic objavljuje, pre oko mesec dana obustavljeno je primanje ove valute, pa bi građani, preduzetnici i vlasnici kompanija to trebalo da znaju.

Kako bi zaštitili svoje budžete, bankari su internim poslovnim odlukama obustavili sve radnje sa švajcarcima za nove klijente. Oni praktično ne mogu otvoriti račun za štednju u švajcarskoj valuti, koja je doskora važila za najpouzdaniju i najstabilniju u svetu. Ukinuta im je mogućnost i oročene štednje, koja je donosila kamatu od oko jedan odsto godišnje, ali i štednje po viđenju. Bankari su izuzeli, ali samo delimično, stare štediše. Oni mogu i dalje da drže švajcarce u banci, ali bez oročenja. Banka je praktično pristala da im čuva novac po kamati koja je jednaka nuli ili 0,01 odsto godišnje.

svajcarski_franakU Komercijalnoj banci potvrdili su za „Blic“ da kod njih više nije moguće otvarati nove štedne račune u švajcarskoj valuti.
– Kao i druge banke, takvu poslovnu odluku smo doneli zbog nemogućnosti da plasiramo švajcarce, ali i nemogućnosti da na svoju štednju u švajcarcima u inostranstvu ostvarimo pozitivnu kamatu – navode u Komercijalnoj banci.

– Na takvu odluku bili smo prinuđeni kako bismo zaštitili poslovanje. S jedne strane, banke u Srbiji danas nemaju šta da rade sa švajcarcima jer više ne odobravaju kredite u toj valuti. S druge strane, ukoliko ovu valutu želimo da oročimo u inostranstvu, umesto profita, sada imamo gubitke. Banke u inostranstvu, naime, danas na oročene švajcarce zaračunavaju negativnu kamatu. Ukoliko, recimo, oročimo 10.000 švajcaraca, za samo mesec dana gubimo 78 evra – kažu u jednoj banci za „Blic“.

NBS: Banke odlučuju samostalno

U Narodnoj banci Srbije kažu da ove mere nisu njihove i da ih donose banke.

– Banke odlučuju da li će primati pojedine valute i da li će preduzimati mere u cilju smanjenja depozita u nekoj od valuta, a imajući u vidu da se na štednju u švajcarcima primenjuje negativna kamata, i to u značajnijem procentu nego na depozite u evrima – navode u NBS za „Blic“.

Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ kaže da se švajcarac pokazao kao „prilično nestabilna i nepredvidiva valuta“.

– Švajcarska je prošle godine potrošila preko 23 milijarde švajcaraca da bi odbranila kurs, ali domaću valutu ipak nije mogla da obuzda. Banke su tako došle u situaciju da ne znaju šta da očekuju na duži rok – ocenio je Uzelac za „Blic“.

Izvor: Blic