Veština prodaje važnija

vestina prodaje
(Last Updated On: January 30, 2016)

Za preduzetnike je važno da budu vizionari i imaju ideju koju će slediti, ali je još važnije da poznaju pravila i veštinu prodaje – upozoravaju stručnjaci.

O preduzetništvu se često govori jednostrano, i inovativnost se naglašava, kako bi talentovane osobe sa idejama istrajale u realizaciji svojih projekata. U stvarnosti, međutim, preduzetnici imaju mnogo poslova koje, uglavnom sami, obavljaju. Oni su idejni tvorci, finansijeri, marketari, lideri, a neretko se sami bave i rutinskim poslovima, kao što su telefonski pozivi.

Jednoj od uloga, a radi se o prodaji, ipak treba pokloniti veću pažnju nego što se to čini.

Zašto je veština prodaja važnija od dobre ideje? Evo nekoliko razloga.

Mnprodajaoge velike ideje su samo poboljšanja, a ne sasvim originalni proizvodi ili usluge. Google i  YouTube, na primer, nisu bile prve takve platforme u svojoj oblasti – one su samo usavršavanje prethodnih, koje se nisu dobro pozicionirale na tržištu zbog propusta u – veštini prodaje. „Dobri umetnici kopiraju druge, a veliki umetnici kradu“, reči su Pabla Pikasa, koje je često citirao Siv Džobs kao strategiju koju ceni.

Brending je na tržištu važniji od vrednosti proizvoda. Dokaz je poznati test. Ukoliko se „na slepo“ probaju čuvene skupe i popularne žitarice za doručak i žitarice istog sastava kupljene na kilogram u lokalnoj prodavnici – potrošač neće osetiti razliku, ali je spreman prve da plati nekoliko puta više.

Prihod održava biznis. Nove ideje su zanimljive, podsticajne i lepo je baviti se njima – bez priliva novca na račun, međutim, i to kontinuiranog u dovoljno dugom vremenskom periodu, i najbolje ideje nemaju šansu da se održe. Zato je uloga prodavca, objektivno, važnija.

Ideje se usavršavaju na osnovu reakcije kupaca. Tek na tržištu se vidi koliko je neka ideja dobra, i kako je dalje treba modelirati i menjati kako bi se prilagodila potrebama onih kojima je proizvod namenjen. Sve to je više uloga prodavca nego vizionara, i svaki preduzetnik mora biti spreman da je preuzme.

Zbog svega navedenog – preduzetnik veštinu prodaje treba da shvati veoma široko i ozbiljno. Biće potrebno da svoju ideju proda klijentima, ali i investitorima, novim zaposlenima, prijateljima, partnerima, čak i porodici… Da na tržištu od nje napravi traženi proizvod, da bi kao preduzetnik opstao. A za sve to, potrebno mu je usavršavanje upravo u ulozi prodavca.