Autentičnost je put do uspeha

Bolje biti loš original nego dobra kopija! Kopiraj ga sve dok ga ne napraviš sam! Da li je put do uspeha jedna ili druga opcija sadržana u dvema oprečnim izrekama i kako pronaći meru između dve krajnosti.

Svedoci smo da kopije u biznisu mogu da prođu dobro na tržištu, ponekad čak i bolje od originala. Sa druge strane, odvažni pojedinci koji su verovali u svoj jedinstven proizvod, napravili su neke od najvećih iskoraka u istoriji čovečanstva.

Kako i zašto je prvi slučaj uopšte moguć?

Eksperti se slažu da je marketing odgovoran za uspeh kopija. Reklamirana i prezentovana na pravi način, ovakva ponuda pronalazi targetiranu grupu potencijalnih kupaca kojima je original manje dostupan. U „svetu kopija“, međutim, velika je gužva. Konkurencija je ogromna pošto su se mnogi opredelili za lakši i brži put. Razočaranja koja tu mogu da vas sačekaju često su veća od onih u konkurenciji originalnih stvaralaca, a vi, posle svega, ostajete bez ikakve vrednosti u vlasništvu, sa izgubljenim vremenom i novcem.

Paralelno, kao osoba koja kopira, vi sebe ubeđujete da ste neko ko, ustvari, niste. Da ste savladali znanja i obezbedili određeno mesto u društvu. Potencijalni pad je, zbog toga, još bolniji pošto otkrivate da vas je okruženje sve vreme tretiralo kao „fejk“. Događa se veoma često i da, dok glumite uspeh, osećate grižu savesti pošto, jednostavno, znate da „to nije to“ i da ste varalica.   

Savet je, dakle, autentičnost i istrajavanje na njoj. Ali ne u smislu „bolje je biti loš original…“ Zadatak i cilj je biti, svakim danom, sve bolji orignal. Kopiranje može da posluži da se nauče elementarne veštine, a nikako da se predstavi u javnosti kao sopstveni uspeh.     

Prezentacija može da doprinese mnogo, ali je uspeh kratkog trajanja ako ne postoji realna vrednost koja se promoviše.

Prikupljanje informacija, oslanjanje na univerzalne vrednosti i realnost, planiranje kako bi se smanjio strah od neuspeha i rizik… jedini je put do dugoročnog uspeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *