Ako tražite novac…

(Last Updated On: October 25, 2018)

Preduzetnik ste ili vlasnik kompanije, i pružila vam se prilika da razgovarate sa potencijalnim investitorom. On ima novac, spreman je da ga uloži, a vi imate ideju kako bi mogao da vam pomogne. Ovo je, sasvim sigurno, situacija visokog nivoa stresa, u kojoj greške ne prave samo početnici. Pomažemo vam da prepoznate i izbegnete one najčešće.

“U ovome smo prvi na tržištu”. Navedena izjava može da vam umanji šanse, pošto je rizik veliki. Biće potrebno mnogo vremena da upoznate kupce sa vašim proizvodom, što je već na startu značajan trošak. Predstavite investitorima ideju tako što ćete je uporediti sa nečim što već postoji, i gde će on moći da vidi potencijalni put razvoja i uspeha.

“Nemamo konkurenciju”. Ni ova tvrdnja nije dobra. Ona znači da ne poznajete dovoljno tržište, da su drugi pokušali pa odustali, ili jednostavno – da lažete.

Ako kažete da su velike kompanije suviše glomazne da bi se takmičile sa vama – pogrešićete. Ne može se poverovati da su i najveći, ukoliko je deo tržišta interesantan i isplativ, od njega odustali. Bolje je da priznate iskreno, i imate u vidu, da oni uvek mogu da se pojave.

Ne pokušavajte da se predstavite kao ekspert za sve teme. Ne morate da znate ni odgovore na sva pitanja koja investitor postavlja. Ozbiljni ulagači znaju da postoje neizvesnosti i situacije koje rešavaju timovi ili eksperti angažovani za određene prilike.

Spremite preciznu procenu ko će biti vaši kupci ili korisnici usluga i koje ćete njihove konkretne probleme moći da rešite. Nemojte izjavljivati da se obraćate “najširoj javnosti” – to je, osim u retkim slučajevima, neozbiljno. Ne dozvolite da investitor misli da ćete potragu za kupcima započeti tek kad proizvod bude gotov.

Izdvojite jednu do dve svoje prednosti i snage u odnosu na konkurenciju. Ne postavljajte se tako da ćete biti superiorni u mnogo oblasti, ili u svim osobinama proizvoda.